menu

Vijf weetjes over: Mercado de la Boqueria in Barcelona

Vijf weetjes over: Mercado de la Boqueria in Barcelona
Beeld: via canva.,com

Vijf weetjes over: Mercado de la Boqueria in Barcelona

De markt van San José (Sant Josep in het Catalaans), beter bekend als de Boqueria, is een gemeentelijke markt die zich bevindt aan de beroemde Rambla van Barcelona. Het is de bekendste en meest iconische markt van de stad, een plek die een must is voor iedereen die de stad bezoekt.

De Boqueria-markt in Barcelona is een open markt en een belangrijke toeristische attractie, een plek waar klanten uit de buurt, de stad en andere delen van Catalonië samenkomen, naast bezoekers van over de hele wereld die deze beroemde markt niet willen missen. Om je er beter in te verdiepen, geven we je vijf interessante weetjes over deze historische markt.

1. De oorsprong van de naam

Er is veel discussie over de oorsprong van de naam van de Boquería, aangezien sommigen beweren dat deze komt van ‘badoqueria’ (onzin), van degenen die verbijsterd stonden voor de deuren van de Mercado de San José. Anderen beweren echter dat de naam afkomstig is van geitenvlees, in het Catalaans ‘boc’ genoemd. Dit komt doordat het in eerste instantie een slagerij was voor vlees van ‘tweede kwaliteit’, omdat er alleen geiten, schapen, lammeren en soms varkensvlees verkocht mochten worden. Deze markt bevond zich op een plek waar de lagere klassen woonden, terwijl de markt voor vlees van ‘eerste kwaliteit’ zich bevond op de huidige Plaça dels Àngels.

2. De locatie was een klooster

Op de plek waar de Boqueria-markt in Barcelona zich vandaag de dag bevindt, stond het klooster ‘Convent van San José’ dat in 1586 werd ingehuldigd. Naarmate de jaren verstreken, werd ‘Las Ramblas’ steeds populairder en nadat er een brand was uitgebroken in het klooster, werd besloten de markt te verplaatsen naar de plek waar het zich bevond, gebruikmakend van de grote toestroom van toeristen naar deze plek. In feite zijn er steeds meer bezoekers op deze markt, wat ook enige controverse heeft veroorzaakt doordat de handelaren klagen dat velen het gebruiken als toeristisch monument in plaats van als plek om te kopen, wat hun normale activiteit beïnvloedt.

3. Er zijn meer dan 300 kramen

De Boquería-markt heeft meer dan 300 kramen met allerlei soorten goederen, dus je kunt er allerlei soorten vis, groenten, fruit… kopen, en zelfs een beroemde bar om iets te drinken tussen de aankopen door. In totaal heeft het een oppervlakte van 2.583 vierkante meter.

4. Een wereldreferentie

Deze historische markt is een van de oudste ter wereld, waarvan bekend is dat het zijn huidige locatie sinds 1840 heeft, hoewel de aanwezigheid van een openluchtmarkt al sinds 1217 is gedocumenteerd. Bovendien heeft het talloze prijzen ontvangen, waaronder die van ‘Beste Markt ter Wereld’, die het werd toegekend door het Wereldmarktcongres, dat plaatsvond in 2005 in Washington, Verenigde Staten.

5. Een voorbeeld van modernistische architectuur

De Mercado de San José is een waar voorbeeld van modernistische architectuur uit die tijd, met het gebruik van materialen zoals ijzer, een project dat werd toegewezen aan de architect Mas Vilà en waarvan de werken in 1840 begonnen. De modernistische boog van de ingang werd in 2012 gerestaureerd, bijna een eeuw na de bouw, wat een project was van architect A. Falquera in 1913. Deze boog valt op door zijn decoratie met geometrische glas-in-loodramen in de kleuren bruin, geel en blauw en die rust op twee zuilen versierd met een breekbaar keramiek.