Zou de succesvolle 4-daagse werkweek van Nieuw Zeeland kunnen in Spanje?

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het Nieuw Zeelandse bedrijf Perpetual Guardian heeft de afgelopen zomer een proef gedaan waarbij de 250 medewerkers één dag extra vrij kregen en dus een werkweek hadden van 4 dagen. Die test bleek een succes aangezien de productiviteit hetzelfde bleef terwijl de werknemers gemotiveerder waren en er een betere balans tussen werk en familieleven ontstond. Zou een 4-daagse werkweek in Spanje hetzelfde effect hebben?

Er is al vaker over gesproken binnen Europa en ook in Spanje, een dag minder werken om zo geen 40 urige maar een 32 urige werkweek te hebben. In Nieuw Zeeland hebben ze dit bij een bedrijf geprobeerd en gebleken is dat dit succesvol is, mits alle medewerkers meewerken en dezelfde inzet tonen.

De productiviteit bleef hetzelfde en de 4-daagse werkweek werd door 78% van de 250 werknemers als positief ervaren. Andere werknemers wilden liever hetzelfde werkritme aanhouden met dezelfde routine maar het overgrote deel is tevreden met 4 dagen werken.

De productiviteit bleef in Nieuw Zeeland hetzelfde terwijl de werknemers minder stress hadden en meer vrije tijd om bij de familie te zijn. Het is echter niet bekend of de vrije dag een maandag of vrijdag was om zo een lang weekend te hebben of een woensdag om zo de werkweek met een vrije dag te onderbreken.

Wat denk jij? Zou een 4-daagse werkweek in Spanje kunnen werken? Zou men een lang weekend of een weekonderbreking op prijs stellen en het werk kunnen opvangen op 4 dagen in plaats van 5? Wat zou jouw voorkeur zijn, de vrijdag, maandag of woensdag als vrije dag?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

10
Reageer op dit artikel

6 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Jan

Slecht plan, want ze gebruiken nu 4 dagen om te bedenken wat ze op dag 5 zullen gaan doen!??

Piet Paëlla

Hoho, wacht even….worden ze dan in Nieuw Zeeland voor een 5-daagde werkweek als voorheen betaald ?…
In Spanje onmogelijk, tenzij je dat als goede werkgever vraagt aan je personeel, hetzelfde geldt voor de middagpause, zonder dat ik “normaal” als het juiste wil beoordelen zoals Gerrit beaamt.
Maar goede werkgevers zijn zeldzaam in Spanje, de meerderheid van de Spaanse ondernemers beseft nog steeds niet dat je met elkaar de kar moet trekken voor het juiste resultaat.
Als je maar enkelen met de zweep voor het span zet, dan ben je voor mij een mislukte ondernemer.

Eddy

@ D en Gerrit Persoonlijk zou ik het ook niet willen overdag een paar uur stoppen en dan zo laat werken.Maar denk dat de spanjaarden daar zelf over moeten beslissen denk dat de meeste van hun het willen behouden.En zeker de eu moet zich er niet mee moeien.

Anton74

Het zou het land veel goed doen als ze de siesta afschaften, maar dat vereist politieke daadkracht en dat is in dit land ver te zoeken.

Ton

Als de productiviteit (productie per uur) hetzelfde bleef, dan ging de totale productie dus met 20% omlaag, want minder uren.
Welke werkgever zou daar op zitten te wachten?

D

In spanje zal de beste oplossing zijn om de siesta af te schaffen zodat je op een normale tijd thuis zijn s avonds en zo ook een normale avond kunnen hebben met de familie. Ipv s middags zo lang vrij te hebben, en na een zware maaltijd/dagmenu is het lichaam moe en is de tarde dus minder productief

gerritvanderboon@yahoo.es

Geef D gelijk, een stap voorwaarts zou zijn als in Spanje ‘normale’ werktijden zouden ingesteld worden. Als dat eenmaal loopt kan je voorzichtig gaan denken aan een 4 daagse werkweek. Maar las ik niet laatst dat Spanje bijna het dubbele aantal werkenden nodig gaat hebben om het huidige pensioenstelsel in stand te houden?

de baetselier

Normale werkweek zou in sommige bedrijfstakken kunnen ! Maar BV hoe zouden arbeiders in de bouw in de zomer in de hitte nog kunnen presteren. allemaal goed als je in een airco gekoeld bureau zit of in een gekoelde supermarkt

Marian

Ik vind die siesta ook een achterhaalde zaak. Maar ja, wie ben ik? Als de Spanjaarden dat willen …

Anton74

In Spanje hebben de meeste bedrijven en ondernemers een andere mentaliteit, een werknemer hoort zo lang mogelijk op het werk te zijn anders is het geen goede werknemer. En de bazen accepteren het niet als ze een dag in de week niet bij een werknemer terecht kunnen.

Men heeft echt liever dat je de hele week op je werk zit en onbetaalde overuren maakt. Al krijg je je werk niet gedaan en ben je de helft van de tijd met facebook bezig, dan nog word je als betere werknemer gezien dan iemand die in 32 uur zijn werk netjes af krijgt.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.