Zou de succesvolle 4-daagse werkweek van Nieuw Zeeland kunnen in Spanje?

Zou de succesvolle 4-daagse werkweek van Nieuw Zeeland kunnen in Spanje?

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Nieuw Zeelandse bedrijf Perpetual Guardian heeft de afgelopen zomer een proef gedaan waarbij de 250 medewerkers één dag extra vrij kregen en dus een werkweek hadden van 4 dagen. Die test bleek een succes aangezien de productiviteit hetzelfde bleef terwijl de werknemers gemotiveerder waren en er een betere balans tussen werk en familieleven ontstond. Zou een 4-daagse werkweek in Spanje hetzelfde effect hebben?

Er is al vaker over gesproken binnen Europa en ook in Spanje, een dag minder werken om zo geen 40 urige maar een 32 urige werkweek te hebben. In Nieuw Zeeland hebben ze dit bij een bedrijf geprobeerd en gebleken is dat dit succesvol is, mits alle medewerkers meewerken en dezelfde inzet tonen.

De productiviteit bleef hetzelfde en de 4-daagse werkweek werd door 78% van de 250 werknemers als positief ervaren. Andere werknemers wilden liever hetzelfde werkritme aanhouden met dezelfde routine maar het overgrote deel is tevreden met 4 dagen werken.

De productiviteit bleef in Nieuw Zeeland hetzelfde terwijl de werknemers minder stress hadden en meer vrije tijd om bij de familie te zijn. Het is echter niet bekend of de vrije dag een maandag of vrijdag was om zo een lang weekend te hebben of een woensdag om zo de werkweek met een vrije dag te onderbreken.

Wat denk jij? Zou een 4-daagse werkweek in Spanje kunnen werken? Zou men een lang weekend of een weekonderbreking op prijs stellen en het werk kunnen opvangen op 4 dagen in plaats van 5? Wat zou jouw voorkeur zijn, de vrijdag, maandag of woensdag als vrije dag?

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.