Ook dieren hebben flink te lijden tijdens vulkaanuitbarsting op La Palma

Ook dieren hebben flink te lijden tijdens vulkaanuitbarsting op La Palma
Beeld: Radio Caracas Radio / Twitter

Ook dieren hebben flink te lijden tijdens vulkaanuitbarsting op La Palma

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Uiteraard is de vulkaanuitbarsting op het Canarische Eiland La Palma een ramp voor de mensen waarvan er honderden hun woning zijn kwijtgeraakt. Maar ook de dieren op het eiland hebben flink te lijden. Daarbij valt te denken aan huisdieren maar ook vee zoals schapen en geiten. Een team van dierenartsen ontfermt zich over de dieren in nood.

In een tent van het Spaanse Rode Kruis dat op het speelterrein van een school in Los Llanos geplaatst is, ontfermt een team van dierenartsen zich over het leed van de dieren op het eiland La Palma. Er gaat veel aandacht uit naar de dramatische gevolgen van de vulkaanuitbarsting voor de mensen maar de dieren worden vaak overgeslagen. Op Werelddierendag verdienen zij echter ook aandacht.

Het Rode Kruis heeft de tent opgezet terwijl het Colegio de Veterinarios het team van dierenartsen voorziet van alle apparatuur, materialen en alles wat ze nodig hebben om de dieren te helpen. In totaal gaat het om een team van vijf personen, te weten Ruth Torres, Anabela García, Evaristo de la Rosa, César Bravo en Elena Tarife. Maar er staan meer dierenartsen klaar die zich hebben aangemeld zodat het team van vijf af en toe pauze kan nemen.

En dat is nodig want bij de tent worden non-stop gewonde, geschrokken, verdwaalde of in de steek gelaten dieren gebracht. Daarbij gaat het uiteraard om honden en katten maar ook fretten, konijnen, kippen, schapen, geiten etc. Veel dieren hebben brandwonden van de as of lava maar ook de ogen bij veel dieren zijn aangetast door de vulkaanas en het krabben van de dieren zelf.

Naast dat er dieren worden afgeleverd gaan ook altijd collega-dierenartsen mee op patrouille met de Guardia Civil politie als zij woningen bezoeken. Daarbij gaat het hoofdzakelijk om huizen in El Paso, Tazacorte en Los Llanos. In El Paso worden dieren op een centraal punt verzameld maar ontbreekt het aan een veterinair punt.

In veel gevallen gaat het om dieren van wie hun baasjes (of huisgenoten) hun huis zijn kwijtgeraakt door de lavastroom. Het gaat ook om dieren van bewoners die geëvacueerd werden en nergens terecht kunnen. Na behandeling door het team van dierenartsen worden de dieren overgebracht naar opvangcentra en vrijwilligers die zich hebben aangemeld om dieren thuis te verzorgen. De solidariteit is groot. Sinds de vulkaanuitbarsting op zondag 19 september hebben de dierenartsen meer dan 700 dieren verzorgd.

Ga naar de inhoud