Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding waarschuwt voor grootste uitbraak vogelgriep ooit

Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding waarschuwt voor grootste uitbraak vogelgriep ooit
Beeld: Canva

Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding waarschuwt voor grootste uitbraak vogelgriep ooit

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) waarschuwt dat Europa lijdt onder de grootste vogelgriepepidemie in de geschiedenis. Er zijn volgens het ECDC 2.467 pluimvee-uitbraken, 48 miljoen geruimde vogels, 187 in gevangenschap levende vogels en 3.573 meldingen met wilde vogels bekend. Het ECDC-rapport geeft aan dat de geografische omvang van de uitbraak ‘ongekend’ is. In Spanje is de eerste besmetting van een mens bekend gemaakt, de tweede binnen Europa.

Vogelgriep of ‘influenza aviar’ en in het Spaans ook wel ‘gripe aviar’ genoemd heeft als wetenschappelijke omschrijving influenza A (H5N1)-virus. Vogelgriep is een dierziekte die voor kippen, kalkoenen en eenden gevaarlijk is. Deze besmettelijke ziekte kan jaarlijks terugkomen in Spanje en andere EU-landen.

In Spanje zijn volgens de gegevens van het Ministerie van Landbouw en Visserij 36 uitbraken van de ziekte geweest bij pluimvee en 82 bij wilde vogels. Het is echter niet helemaal bekend waar deze hebben plaatsgevonden en hoeveel dieren geruimd moesten worden.

Feit is wel dat sinds deze week de eerste besmette persoon bekend werd gemaakt, de eerste van Spanje en de tweede binnen Europa. Het gaat om een werknemer van een pluimveebedrijf in Fontanar, in de provincie Guadalajara (Castilla-La Mancha) die positief werd getest op H5N1. 

Overdracht van vogelgriep van vogel op mens is zeldzaam maar het is wel mogelijk. Infectie vereist meestal nauw contact met een geïnfecteerde vogel dus het risico voor mensen wordt over het algemeen als laag gezien. Klinische symptomen van de ziekte bij de mens zijn onder meer het snel optreden van griepachtige symptomen (koorts, koude rillingen, pijn in het lichaam, hoofdpijn, keelpijn, droge hoest), evenals frequente waterige diarree en progressie tot ernstige longontsteking en multi-orgaanfalen.

Wereldwijd zijn van 2003 tot begin 2022 in totaal 864 gevallen van menselijke infectie met het influenza A (H5N1)-virus gemeld in 19 landen. Van deze 864 gevallen waren er 456 fataal, met een sterftecijfer van 53%.

Ga naar de inhoud