Het financieren van een huis in Spanje

Het financieren van een huis in Spanje
Beeld: Canva

Het financieren van een huis in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Een huis kopen in het buitenland is een grote financiële investering. Het is dus belangrijk dat je je goed voorbereid op de aankoop van een vakantiewoning, zeker in een land waar de regels anders zijn dan in Nederland. In dit artikel zet de glossy Spanje magazine ESPANJE! columnist en fiscalist Thomas Vermeulen alle belangrijke informatie alvast op een rijtje.

Ga je een huis kopen in Spanje dan wil je deze aankoop wellicht (gedeeltelijk) financieren. Er bestaan voor Spaans onroerend goed mogelijkheden om een hypotheek te verkrijgen bij zowel Spaanse als een aantal Nederlandse banken. De meest afgesloten hypotheekvorm bij een Spaanse bank is een annuïteitenhypotheek.

¡LEUK! Neem nu een abonnement op ESPANJE! dat vier keer per jaar een 100 pagina’s tellend glossy magazine uitbrengt. Voor slechts € 26,95 krijg je met € 13 of 30% korting (normaal € 39,75) de huidige editie en de vier komende edities. KLIK HIER en meld je aan om meteen ESPANJE! te lezen (ook leuk als cadeau natuurlijk).

Maximale hypotheekverstrekking

Het belangrijkste afsluitcriterium blijft de waarde van het Spaanse onroerend goed (taxatiewaarde). De taxatiewaarde kan erg variëren; meestal is de locatie en het aantal bebouwde vierkante meters bepalend voor de taxatiewaarde. In de meeste gevallen zal de bank zelf een taxateur aanwijzen, het heeft dus geen zin om zelf een taxatierapport op te laten maken door een taxateur

Welke waarden spelen een rol bij het financieringsproces ?

Er zijn drie waarden waarmee men bij de financiering van Spaans onroerend goed rekening dient te houden, die ieder met een eigen functie wel met elkaar verbonden zijn: taxatiewaarde (door onafhankelijk taxateur); koopprijs; escritura waarde (kadastrale waarde).

Maximale hypothecaire financiering

De mogelijkheid bestaat om de woning tot 80% van de taxatiewaarde of stichtingskosten (bij nieuwbouw) te financieren. In de meeste gevallen gaat de bank uit van de laagste waarde van bovengenoemde waarden. Voor een huis dat als vaste woon- en verblijfplaats (vivienda habitual) wordt gebruikt zal de bank eerder bereid zijn een hogere hypotheek te verstrekken dan voor een tweede woning (segunda residencia).

Voor tweede huizen ligt de maximale hypotheekverstrekking vaak onder de 80%. Bij tweede huizen moet je rekening houden met een maximale hypotheek tussen de 60% en 70% van de laagste waarde (koopsom of taxatiewaarde). In uitzonderlijke gevallen kan, afhankelijk van de inkomenspositie, een hoger percentage gefinancierd worden. Reden dat Spaanse banken geen 100% financiering aanbieden aan niet-ingezetenen is, dat Spaanse banken geen grip op inkomen, vermogen, schulden van een klant buiten Spanje hebben.

Een huis kopen in Spanje met eigen geld

Omdat een maximale hypotheek voor buitenlanders nauwelijks mogelijk is, betekent dit dat je relatief veel eigen geld moet inbrengen. Geld dat je misschien had willen besteden aan een verbouwing of renovatie. Het komt er in de meeste gevallen dus op neer dat je tussen de 20% en 40% eigen geld moet meenemen om de aankoopsom te financieren. Houd hier dus rekening mee voordat je gaat bieden op een woning.

Maximale looptijd hypotheek

De looptijd van een hypotheek in Spanje kan maximaal 40 jaar zijn, maar dit is sterk afhankelijk van jouw leeftijd en (indien van toepassing) de leeftijd van je partner. De meeste Spaanse banken hanteren een eindleeftijd van 75 jaar, dit betekent dat de hypotheek afgelost moet zijn op 75 jarige leeftijd.

Deze informatie/column werd gepubliceerd in het glossy magazine ESPANJE! en is geschreven door Thomas Vermeulen van Actal fiscalisten thomas@actal.com  – www.actal.com  – 0031 (0)6.868.309.78

ESPANJE! Reis- en cultuurmagazine is dé Nederlandstalige glossy over Spanje en de Spaanstalige wereld dat vier keer per jaar in Nederland en België verschijnt. ESPANJE! is een hoogwaardig journalistiek magazine met inspirerende reisreportages, mooie interviews, boeiende columns, heerlijke recepten en honderden tips voor liefhebbers van Spanje. Meer informatie lees je op de website espanje.nl

Ga naar de inhoud