Spanje kan Europa uit de nood helpen dankzij grote gasreserves

Spanje kan Europa uit de nood helpen dankzij grote gasreserves
Beeld: 123rf

Spanje kan Europa uit de nood helpen dankzij grote gasreserves

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds het conflict tussen Rusland en Oekraïne wacht Europa een bange winter wanneer het op gasverbruik aankomt. Maar als de reserves onvoldoende blijken, kan Spanje de rest van Europa misschien wel uit de nood helpen. Spanje heeft namelijk een zeer grote opslag van gas, gereed om te delen met andere EU-landen ‘in nood’.

Terwijl het Noorden van Europa met de handen in het haar zit na de sabotage van de pijpleidingen Nordstream 1 en 2, zit Spanje er nog warmpjes bij. De depots zijn zo goed gevuld dat sommigen over het land spreken als de ‘granero de gas de Europa’ (de graanschuur van Europees gas). Men hoopt dat de winter mild is en het niet nodig blijkt, maar zelfs als dat niet het geval is, vreest men in Spanje minder dan in sommige andere landen.

Begin oktober zaten de reserves al op 75% van hun capaciteit. Volgens de berekening van het bedrijf Enagás zou dat tegen 12 oktober al 99% moeten zijn. De tanks zijn met andere woorden al gevuld voor de winter begonnen is. Dat is vooral zo omdat de verantwoordelijke bedrijven munt sloegen uit de recente daling in de gasprijs. Die daling werd gebruikt om snel alle tanks volledig vol te laten lopen.

Spanje is het land van de Europese Unie dat de meeste opslagcapaciteit heeft. Het meeste gas komt over zee aan in vloeibare vorm. In de rest van Europa ligt de lat op 80% van de reserves tegen November. In Kroatië en Nederland bereikte men al 90% van de totale capaciteit. Ook Duitsland zit al boven de 90% en wil tegen november aan 95% raken. 

Spanje is dus goed op weg om haar titel van beloftevolle opslagplaats waar te maken, maar ook elders in Europa bereidt men zich voor op een mogelijk moeilijke winter.

Ga naar de inhoud