Europees Parlement wil onduidelijke regels voor handbagage aanpakken

Europees Parlement wil onduidelijke regels voor handbagage aanpakken
Beeld: via canva.com

Europees Parlement wil onduidelijke regels voor handbagage aanpakken

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het Europees Parlement (EP) heeft een resolutie aangenomen waarin wordt opgeroepen tot consistente EU-regels voor handbagage van luchtvaartmaatschappijen. De huidige regels zijn volgens het EP onduidelijk en leiden tot ongemakken voor reizigers. De resolutie roept op tot herziening van de EU-wetgeving inzake de rechten van vliegtuigpassagiers.

Inconsistente regels voor handbagage van luchtvaartmaatschappijen zorgen voor verborgen kosten en maken het moeilijk om prijzen te vergelijken. Dit is vooral vervelend voor reizigers die gebruikmaken van meerdere luchtvaartmaatschappijen of hun plannen moeten wijzigen.

Europarlementariërs dringen er bij de Commissie op aan om het arrest van het Hof van Justitie van de EU ten uitvoer te leggen, dat verbiedt dat luchtvaartmaatschappijen toeslagen in rekening brengen voor handbagage. Nieuwe wetgeving moet ook andere verborgen kosten aanpakken, zoals stoelkeuzekosten.

“Een luchtvaartmaatschappij kan low-cost zijn, maar niet low-rights. Burgers hoeven hun rechten niet voortdurend te verdedigen om aan boord van een vliegtuig te kunnen gaan”, aldus de Spaanse Europarlementariër Jordi Cañas van Ciudadanos. Hij betreurt de “pijnlijke” en “gewelddadige” situaties waarmee passagiers zijn geconfronteerd wanneer ze hun rechten uitoefenen tegenover degenen die hen dreigen met een boete als ze niet betalen of niet aan boord gaan. “We kunnen niet toestaan dat burgers worden onderworpen aan de willekeur van luchtvaartmaatschappijen die liever boetes betalen dan de wet naleven”.

De resolutie die is aangenomen, reageert op het verzoek van de Europarlementariër van Ciudadanos Jordi Cañas, maar is niet bindend en roept de Europese Commissie alleen maar op om de wetgeving te ontwikkelen die het mogelijk maakt om een Europese uitspraak toe te passen die bepaalt dat luchtvaartmaatschappijen geen toeslag mogen vragen voor handbagage.

Ga naar de inhoud