Demissionair premier door koning gevraagd om nieuwe regering te vormen in Spanje

Demissionair premier door koning gevraagd om nieuwe regering te vormen in Spanje
Beeld: Casa de S.M. el Rey / web

Demissionair premier door koning gevraagd om nieuwe regering te vormen in Spanje

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Na de mislukte poging van Alberto Núñez Feijóo van de Partido Popular om een regering te vormen, heeft koning Felipe VI opnieuw gesprekken gevoerd met meerdere politieke partijen. Als conclusie, en niet geheel als een verrassing, heeft de Spaanse koning Pedro Sánchez, de demissionair premier en PSOE-partijleider, naar voren geschoven als nieuwe premier kandidaat.

Na de mislukte stemmingen van vorige week moet de PSOE-partijleider Pedro Sánchez nu de steun van andere partijen zien te krijgen om herkozen te worden tot premier. Hij wil de steun van de partijen die de huidige coalitie vormen, PSOE en Sumar, maar ook van de separatistische partijen ERC en Junts en de Baskische partijen EH Bildu, PNV en BNG. Deze partijen stemden vorige week tegen de kandidatuur van de conservatieve partij PP.

Sánchez wil ook de steun van Coalición Canaria. Deze steun is niet noodzakelijk, want met de steun van de huidige coalitie en de separatistische partijen heeft Sánchez al de absolute meerderheid in het Congres. Als hij die meerderheid haalt, kan hij in de eerste stemming worden gekozen tot premier.

Pedro Sánchez, demissionair premier van Spanje, heeft de onafhankelijkheidspartijen in Catalonië opgeroepen om hun verantwoordelijkheid te nemen en samen te werken met de PSOE-Sumar coalitie om een progressief kabinet te vormen. Dit kabinet zou zich moeten inzetten voor het overwinnen van het politieke conflict in Catalonië. Sánchez verwees hierbij naar de amnestiewet die zijn regering wil aannemen, maar hij heeft deze wet niet expliciet genoemd.

Pedro Sánchez heeft aangekondigd dat hij vanaf woensdag gesprekken zal voeren met de politieke partijen in het parlement om te zien of hij genoeg steun kan krijgen om herkozen te worden tot premier. Hij zal beginnen met een gesprek met zijn vicepresident, Yolanda Díaz. De enige partij waarmee hij niet zal praten is het extreemrechtse VOX.

Ga naar de inhoud