Spanje organiseert samen met Portugal en Marokko het WK van 2030

Spanje organiseert samen met Portugal en Marokko het WK van 2030
Beeld: via canva.com

Spanje organiseert samen met Portugal en Marokko het WK van 2030

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De FIFA heeft de organisatie van het WK van 2030 toegewezen aan de kandidatuur van Spanje, Portugal en Marokko. De openingswedstrijden van het toernooi zullen echter worden gespeeld in Uruguay, Argentinië en Paraguay. Spanje zal voor het eerst sinds 1982 weer een WK voetbal organiseren. De editie van 2030 is uniek want het verenigt drie continenten en zes landen en nodigt de hele wereld uit om deel te nemen aan de viering van het eeuwfeest van het WK en de FIFA-Wereldbeker zelf.

De FIFA heeft de kandidatuur van Spanje, Portugal en Marokko voor het WK van 2030 goedgekeurd. De beslissing moet nog worden bekrachtigd door een buitengewoon congres van de FIFA dat in december 2024 zal plaatsvinden. De Spaanse overheid heeft kunnen voorkomen dat de ‘zaak Rubiales’ de kandidatuur kon schaden.

Uiteindelijk zal Spanje de organisatie van deze competitie leiden en zal Spanje het land zijn met de meeste speelsteden, in totaal tien, vergeleken met de drie van Portugal en de vier of vijf van Marokko. De aanwezigheid van Argentinië, Uruguay en Paraguay, waar drie wedstrijden van de competitie zullen worden gespeeld, heeft als doel het eeuwfeest van het WK te herdenken, waarvan de eerste editie in 1930 in Uruguay werd gehouden.

De Spaanse regering verwacht dat het WK van 2030 het land meer dan 10 miljard euro zal opleveren. In 2022 heeft de regering de RFEF een subsidie van 7,5 miljoen euro toegekend om de voorbereidingen te starten.

Ga naar de inhoud