Coca-Cola lanceert in Spanje flessen met nieuwe recyclebare vaste draaidoppen

Coca-Cola lanceert in Spanje flessen met nieuwe recyclebare vaste draaidoppen
Beeld: Coca-Cola / web

Coca-Cola lanceert in Spanje flessen met nieuwe recyclebare vaste draaidoppen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Coca-Cola heeft voor het eerst in Spanje gedurende tien weken in de zomer van 2021 de nieuwe recyclebare plastic flessen getest. Het nieuwe aan deze flessen is de dop die nu vastzit aan de fles maar op dezelfde manier wordt geopend, door te draaien. De dop blijft echter aan de fles vastzitten waardoor deze samen met de fles gerecycled kan worden. Er werden in Spanje zes miljoen 500ml flessen met de nieuwe vaste draaidop in omloop gebracht. Vanaf nu zullen deze flessen met de nieuwe dop geleidelijk in de winkels te vinden zijn.

Na afronding van deze tests in 2021 worden de flessen met de nieuwe doppen dit jaar op de Spaanse markt gebracht. Het zal een progressieve implementatie zijn, dus de nieuwe sluiting zal niet tegelijkertijd aanwezig zijn bij de plastic flessen van alle merken en in alle regio’s in Spanje. Consumenten kunnen vanaf oktober 2022 dit type sluiting vinden op de plastic verpakkingen van de merken Coca-Cola, Fanta, Sprite en Nordic Mist, in de formaten 500 ml, 1L, 1,25L en 2L.

Deze nieuwe flessen zullen in het begin met name in Andalusië, Extremadura, Catalonië, de Balearen, Castilla-La Mancha en Aragón te vinden zijn en daarna in steeds meer regio’s tot ze in 2024 in heel Spanje te koop zijn. In de eerste fase zijn er 75 miljoen flessen met de nieuwe doppen geproduceerd in de Coca-Cola-fabrieken in Barcelona en Sevilla. 

Het openingssysteem is hetzelfde als dat van de standaardfles. De innovatie ligt echter in de ring die de hals van de fles omringt waaraan een lipje is verwerkt dat de dop aan de fles vasthoudt zodra deze is losgeschroefd terwijl de hermetische sluiting nog steeds mogelijk is. Net als de ‘oude’ doppen zijn deze nieuwe sluitingen gemaakt van polyethyleen hars met hoge dichtheid (HDPE), een ander materiaal dan de fles die gemaakt is van PET. Dit materiaal is ook recyclebaar wat de recycling van de hele fles met dop garandeert.

Hoewel het op het eerste gezicht een eenvoudige innovatie lijkt, brengt het een aanzienlijke technische complexiteit met zich mee. In die zin is er in afdeling innovatie en ontwikkeling van Coca-Cola hard gewerkt aan het ontwerp van de nieuwe dop. Samen met verschillende leveranciers is gezocht naar een oplossing die de consument een comfortabele en plezierige ervaring biedt en tegelijkertijd de veiligheid en kwaliteitskenmerken van Coca-Cola-dranken garandeert.

Ga naar de inhoud