Luchtruim Catalonië en Ibiza gesloten vanwege vallende Chinese racket

Luchtruim Catalonië en Ibiza gesloten vanwege vallende Chinese racket
Beeld: Flightradar / web

Luchtruim Catalonië en Ibiza gesloten vanwege vallende Chinese racket

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Vanwege het gevaar van de vallende Chinese racket CZ-5B hebben de autoriteiten in Catalonië besloten om het luchtruim boven deze autonome regio te sluiten. Dat betekent dat tussen 9.38 en 10.18 uur er geen vluchten waren en er geen vliegtuigen mochten landen of opstijgen. De sluiting werd bevestigd door Europese Organisatie voor de Veiligheid van de Luchtvaart (EUROCONTROL) die schrijft dat de Chinese racket bestuurloos en ongecontroleerd het Spaanse luchtruim heeft bereikt waarna de zogenaamde ‘Rate Cero’ werd afgekondigd.

Het Catalaanse luchtruim is vrijdagmorgen 4 november 2022 gedurende 40 minuten helemaal gesloten geweest. Gedurende die tijd mochten er geen vliegtuigen landen of opstijgen. Het gaat om een periode van 9.38 tot 10.18 uur. De sluiting van het luchtruim heeft effect op alle vliegvelden in Catalonië waaronder Barcelona-El Prat, Girona-Costa Brava en Reus-Costa Dorada. Daarnaast hebben vliegvelden in andere regio’s zoals de Balearen, Aragón, Navarra en Madrid ook te maken met deze vallende racket.

De racket is 17,8 meter lang, heeft een diameter van 4,2 meter en woog op het moment van opstijgen ongeveer 23,3 ton. In principe is de val gepland om 13.30 uur in de Indische Oceaan hoewel The Aerospace Corporation een marge van 3 uur heeft gegeven.

De lokale krant van Mallorca schrijft dat ook het vliegveld van Ibiza gesloten zal zijn tussen 8.19 en 12.17 uur. Volgens die krant geldt dat ook voor de vliegvelden Barcelona-El Prat, Girona-Costa Brava en Reus-Costa Dorada al is daar weinig informatie over te vinden. Al met al zal deze gedeeltelijke sluiting, hetzij 40 minuten of 3 uur, gevolgen hebben voor alle vluchten die op vrijdag moeten landen of opstijgen en er zullen vertragingen zijn.

Ga naar de inhoud