Spaanstalige Alexa is vier jaar oud geworden in Spanje met 11 miljard interacties

Spaanstalige Alexa is vier jaar oud geworden in Spanje met 11 miljard interacties
Beeld: 123rf

Spaanstalige Alexa is vier jaar oud geworden in Spanje met 11 miljard interacties

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Alexa wordt op 6 november vier jaar oud in Spanje. Het gaat daarbij niet om een bekende persoon of een dochter van het koninklijke huis maar om de virtuele assistent van het online warenhuis Amazon. Gedurende het afgelopen jaar zijn er meer dan 5 miljard interacties, 645 miljoen uur muziek beluisteringen en 15 miljoen oproepen geweest. In vier jaar tijd wordt gesproken over meer dan 11 miljard interacties met Alexa in het Spaans.

Alexa wordt in 2022 in Spanje vier jaar oud maar werd al acht jaar geleden in 2014 in het Engels in de Verenigde Staten geïntroduceerd. Het was echter 6 november 2018 dat Alexa ook in het Spaans beschikbaar kwam in Spanje. In het afgelopen jaar hebben gebruikers, naast het verbeteren van hun begrip van het Spaans en het leren van verschillende accenten, 5 miljard keer interactie gehad met Alexa. Dit betekent dat er in 4 jaar tijd alleen al op Spaans grondgebied 11 miljard interacties zijn geweest. 

Het gebruik van Alexa is daarnaast het afgelopen jaar met 40% gegroeid in Spanje. In dat jaar heeft Alexa 46 miljoen herinneringen, 157 miljoen timers en 182 miljoen alarmen geprogrammeerd op verzoek van gebruikers in Spanje. Meer dan 40% van de huizen waar Alexa aanwezig is heeft meer dan één aangesloten apparaat. 

Wereldwijd werden 591 miljoen routine-functies via Alexa geactiveerd, denk daarbij aan het uit/aan doen van lichten, verwarming etc. 317 miljoen gebruikers hebben muziek afgespeeld, 124 miljoen gebruikers hebben aan Alexa om het weerbericht gevraagd, 47 miljoen gebruikers maakte boodschappenlijstjes en 15 miljoen keer werd de telefoonfunctie van Alexa gebruikt.

Alexa is een virtuele assistent ontwikkeld door Amazon. Het werd eerst gebruikt door de Amazon Echo en de Amazon Echo Dot-slimme speakers. De gebruiker kan er gewoon tegen spreken om muziek af te spelen, actielijsten te maken, alarmen in te stellen en allerlei informatie op te vragen, zoals het weer, de verkeerssituatie, sport of nieuws. Alexa kan ook andere slimme apparaten aansturen zoals een domoticasysteem. Alexa van Amazon is te vergelijke met de diensten van Apple (Siri), Google (Assistant) en Microsoft (Cortana).

Ga naar de inhoud