Zes miljoen Spaanse gezinnen kunnen niet in fatsoenlijke levensomstandigheden leven

Zes miljoen Spaanse gezinnen kunnen niet in fatsoenlijke levensomstandigheden leven
Beeld: Cáritas / web

Zes miljoen Spaanse gezinnen kunnen niet in fatsoenlijke levensomstandigheden leven

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens een rapport van Cáritas heeft 31,5% van de huishoudens in Spanje geen budget dat fatsoenlijke levensomstandigheden garandeert. Dat zijn in totaal circa zes miljoen gezinnen die gedwongen zijn het elektriciteits- of voedselverbruik te verminderen en zelfs te stoppen met het kopen van sommige medicijnen en producten om uw gezondheid te verbeteren.

Het rapport ‘El coste de la vida y estrategias familiares para abordarlo’ van Cáritas en Fundación FOESSA analyseert de impact van de stijging van de kosten van levensonderhoud in de meest kwetsbare huishoudens, veel van hen zonder hersteld te zijn van de gevolgen van de door de pandemie veroorzaakte economische en sociale crisis.

Cáritas heeft een systeem voor het meten van armoede door middel van een basispakket van goederen (huisvesting, voedsel, benodigdheden, kleding, vrije tijd) en diensten (zorg voor minderjarigen en personen ten laste, vervoer, onderwijs) om het minimumbudget te berekenen dat nodig is om een ​​fatsoenlijk leven te leiden, waarbij ook rekening wordt gehouden met de samenstelling van huishoudens en de plaats waar ze wonen.

Daaruit blijkt dat 31,5% van de huishoudens minder dan 85% van het door haar opgestelde referentiebudget heeft. Men gaat dan uit van een echtpaar met twee tienerkinderen dat in Madrid woont en geen 2.900 euro/maand heeft of als ze met 2.400 euro/maand in Ourense moeten wonen en leven.

Het gaat ook om een eenoudergezin met twee kinderen onder de 12 jaar die moeten leven van minder dan 2.200 euro/maand in San Sebastián of 1.300 euro/maand in Ciudad Real. In het geval van een eenoudergezin in Barcelona betekent dat leven met minder dan 1.400 euro/maand, vergeleken met 1.000 euro/maand in de stad Cáceres.

Caritas is een katholieke internationale hulporganisatie die vertegenwoordigd is in 165 landen waaronder Spanje. Deze landelijke organisaties vormen samen Caritas Internationalis met hoofdzetel in Vaticaanstad. De organisatie richt zich op het lenigen van armoede en bestrijden van sociale onrechtvaardigheid.

Ga naar de inhoud