Search
menu
Search

Zien we de supermarkt zonder kassa Amazon Go binnenkort ook in Spanje?

Zien we de supermarkt zonder kassa Amazon Go binnenkort ook in Spanje?
Beeld: SounderBruce / wikimedia

Zien we de supermarkt zonder kassa Amazon Go binnenkort ook in Spanje?

De krant EL PAÍS bezocht een nieuwe supermarkt van internetgigant Amazon in Seattle in de Verenigde Staten. Verschillende camera’s registreren er wat de klant meeneemt. Je hoeft dus niet langer naar de kassa, maar wandelt gewoon buiten met je koopwaar. Zien we deze supermarkten binnenkort ook in Spanje?

34 seconden. Dat is de gemiddelde tijd die een klant nodig heeft om een supermarkt van Amazon Go binnen te gaan en weer buiten te wandelen met een product. De supermarkt heeft geen kassa’s. De krant El País werd door Amazon uitgenodigd in Seattle om naar het fenomeen te komen kijken. De winkel op de hoek van Terry Avenue en Stewart Street is behoorlijk klein. Drie gangen en een dak vol camera’s. Ze bekijken elke klant apart en registreren wat die neemt.

Het grootste voordeel volgens de klanten is de snelheid waarmee ze kunnen winkelen. Bovendien genieten leden van Amazon Prime vaak van kortingen. Het grootste nadeel is volgens de klanten dat de winkel zo klein is. De aangeboden maaltijden zijn vaak dezelfde. Verder vind je er vooral zaken die je ook in een automaat vindt. Het lijkt of alles er is om meteen op te eten. Er zijn geen groenten, noch pasta of peulvruchten.

Betalen kan via een app, met de creditkaart of voor leden zelfs via een scan van je handpalm. Ook kun je een werknemer aanspreken en cash betalen.

In de Verenigde Staten zijn er in totaal 24 supermarkten van Amazon Go. Ook het concept Amazon Fresh, supermarkten met vooral de dagdagelijkse producten, telt 60 vestigingen in de VS en in het Verenigd Koninkrijk. Een tijd lang waren er geruchten dat ook in Spanje, Duitsland en Italië een Amazon Go zou openen tussen 2023 en 2024. De bedrijfstop ontkent dat echter en zegt dat er voorlopig nog geen plannen zijn.

Ga naar de inhoud