Kleding huren is plotseling erg populair in Spanje dankzij de koninklijke familie

Kleding huren is plotseling erg populair in Spanje dankzij de koninklijke familie
Beeld: Casa Real & Borow

Kleding huren is plotseling erg populair in Spanje dankzij de koninklijke familie

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Afgelopen week legde prinses Leonor op haar achttiende verjaardag de eed af op de Grondwet en dat was een hele happening in Spanje. Meer dan drie miljoen mensen zagen dat live op de Spaanse televisie en de kranten in Spanje en daarbuiten schreven erover. Maar niet alleen de toekomstige koningin Leonor stal de show, ook haar jongere zus, de Infanta Sofia, wist veel aandacht te krijgen vanwege haar kledingkeuze.

Het was een dag met veel symboliek omdat Leonor de eed aflegde op de Spaanse Grondwet waarmee ze officieel de troonopvolgster wordt van koning Felipe VI. Uiteraard kreeg de helemaal in wit geklede Leonor alle aandacht, net zoals haar moeder koningin Letizia die helemaal in het blauw was gekleed. Maar de jongere zus Sofia wist ook de aandacht te krijgen met haar kleding. Niet omdat deze speciaal mooi en uitzonderlijk was, maar wel over waar dit vandaan kwam.

De Infanta Sofía koos namelijk voor een outfit die niet nieuw was of uit een nieuwe collectie kwam, maar iets veel beters: het was gehuurd! Haar bloemenprint ontwerp (het Theola-jurkje van het Londense modehuis Erdem, tot op de knie, gemaakt van 100% zijde en met capemouwen) heeft verschillende voordelen waar een nieuw jurkje niet aan kan tippen. 

Ten eerste is het goedkoper, want ze heeft het voor 268 euro kunnen huren in plaats van de 1.770 euro die het nieuwe model kost als je het koopt. Ten tweede is het duurzamer, want haar keuze wordt gezien als een inzet voor circulaire mode en een steun aan duurzaamheid. En ten derde is het een beslissing die in lijn is met de huidige tijd en trends: het is bevestigd dat in 2023 een gehuurd jurkje het toppunt is van duurzame luxe. 

Sofía (via de stylist van het Spaanse koningshuis) heeft het jurkje gehuurd bij de website Borow, een online platform voor het huren van jurken met een fysieke winkel aan de calle Almirante in Madrid dat al enkele jaren probeert de manier waarop mode voor evenementen wordt geconsumeerd te veranderen. Het jurkje was na de eedaflegging van haar zus Leonor nog een paar dagen van Sofia, voordat ze het terug moest brengen, zodat een andere geïnteresseerde klant het kan huren.

Koningin Letizia heeft ook al meerdere keren de modepers gehaald omdat ze kleding recycled, dat wil zeggen gekochte kleding hergebruikt bij meerdere gelegenheden. Daarmee voorkomt ze dat ze continu nieuwe kleding moet kopen. Verder staan de dames van het koningshuis, dat wil zeggen Letizia, Leonor en Sofia, erom bekend dat ze ook vaak ‘normale’ en betaalbare kleding dragen van bekende merken zoals ZARA, H&M, Mango en andere Spaanse en internationale merken. Deze kledingstukken zijn daarna vaak meteen uitverkocht bij de winkels in Spanje.

Ga naar de inhoud