Search
menu
Search

Steeds meer verslavingen aan gok- en videospellen onder Spaanse jongeren

Steeds meer verslavingen aan gok- en videospellen onder Spaanse jongeren
Beeld: via canva.com

Steeds meer verslavingen aan gok- en videospellen onder Spaanse jongeren

Steeds meer jongeren worstelen met verslavingen aan gok- en videospelletjes. De afgelopen jaren ziet men een duidelijke trend. In de autonome regio Aragón zag men vorig jaar een sterke stijging van behandelingen voor verslavingen die niet met een verslavend middel gerelateerd zijn.

Vorig jaar begonnen in Aragón alleen al 142 personen een behandeling voor gedragsverslaving. 82% daarvan waren mannen. Het merendeel van de jongeren tussen 20 en 29 jaar die vorig jaar hulp zocht, deed dat vanwege een gokverslaving. In de leeftijdscategorie 10 tot 19 jaar worstelde 67% van de behandelden dan weer met een verslaving aan internet, videogames of sociale netwerken.

En die verslaving heeft vaak zware gevolgen. Denk maar aan familiale conflicten, stress, werkverlies, studieproblemen of sociale uitsluiting. Aanvankelijk kan het gedrag soms nog verborgen blijven, maar gewoonlijk duurt het niet lang voor de gevolgen zich op verschillende vlakken voelbaar maken.

De cijfers zijn bovendien slechts het topje van de ijsberg. Veel mensen zoeken namelijk geen hulp. Specialisten raden ouders aan jongeren ‘s nachts hun smartphone te ontnemen. 

De staat zet voorlopig vooral in op preventie. Zo verbiedt men bijvoorbeeld goklocaties op minder dan 500 meter van scholen of andere jongereninstellingen. Voor verslaafden is er ook de kans om zichzelf een verbod op te leggen. Ze komen zo op een lijst terecht waardoor ze voor bepaalde spelletjes die identificatie vragen, geweigerd worden.

Ga naar de inhoud