Search
menu
Search

Regionale Catalaanse overheid voorkomt bouw 15.000 woningen Costa Brava

Oeps ... foto ontbreekt!

Regionale Catalaanse overheid voorkomt bouw 15.000 woningen Costa Brava

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GERONA – De Generalitat de Catalunya heeft door het beschermen van 1.168 natuurgebied kunnen voorkomen dat er 15.000 woningen gebouwd zouden worden aan de Costa Brava. Op deze manier heeft de regionale Catalaanse overheid de natuur weten te beschermen.

Met de aanname van het Plan Director Urbanistico (PDU) heeft de Generalitat de bouw van 15.037 woningen die gebouwd zouden worden op een 1.168 ha groot gebied aan de beschermde kust van de Costa Brava kunnen voorkomen. 

Dankzij de bescherming van de natuur kunnen gemeenten zoals Aiguafreda en Begur niet uitbreiden door 374 woningen te bouwen. Datzelfde geldt ook voor andere gemeenten zoals in de Cala Morisca en Pla Giverola in Tossa de Mar waar men 150 woningen wilde bouwen.

Maar de gemeente die het meeste getroffen wordt door de PDU ofwel de ‘plan de protección de la Costa Brava’ is Serra in de gemeente Pals waar van de 2.169 geplande woningen nu nog maar 632 woningen gebouwd mogen worden. De gemeente Pals wilde nabij het strand 1.579 woningen bouwen om zo als gemeente te groeien maar die plannen gaan grotendeels nu niet door. 

Andere gemeenten die getroffen zijn door het bouwverbod zijn Sa Guarda in Cadaqués waar men 105 woningen wilde bouwen waardoor de skylñine van het karakteristieke dorp zou veranderen. In Rosas zal men 20% minder mogen gaan bouwen.

Normen

In het ‘plan de protección de la Costa Brava’ zijn ook nieuwe normen opgenomen waar de 22 gemeenten aan de Costa Brava zich aan moeten houden in de toekomst. Die hebben met name effect op woningen die in afgelegen gebieden gebouwd worden en voorzien zijn van een tuin waar geen bomen gekapt mogen worden, niet gebouwd mogen worden op plaatsen waardoor het zicht op de natuur belemmerd of verbroken wordt en niet te dichtbij bebost gebied of op plaatsen waar veel water is.

Biosfeerreservaat

De Costa Brava wil in 2021 een kandidaat zijn voor een biosfeerreservaat van de Unesco, een initiatief dat is opgezet door de Diputación de Girona. Om een Unesco beschermd gebied te kunnen worden dient men te voldoen aan strenge milieueisen, een van de redenen waarom men de kust wil beschermen van nieuwbouw.

Ga naar de inhoud