De “Fiesta de San Nicolás” heeft eigenlijk niets met Spanje te maken

De “Fiesta de San Nicolás” heeft eigenlijk niets met Spanje te maken
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – San Nicolás (Sinterklaas) en Pedro el Negro (Zwarte Piet) zijn weer vanuit Spanje naar Nederland en België geëmigreerd waar ze niet langer dan 183 dagen mogen verblijven aangezien het Spanjaarden zijn die voor korte tijd in Nederland en België verblijven. Het vreemde is echter dat iedereen zingt dat Sinterklaas uit Spanje is gekomen maar dat (bijna) iedereen ook weet dat de Sint werd geboren in Turkije.

“Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan …” wie kent het lied niet. Helaas is het echter zo dat de Sint helemaal niets met Spanje te maken heeft. De Sint werd als Nicolaas geboren in Patara, Turkije in het jaar 280. In de 4e eeuw was Nicolaas de bisschop van de plaats Myra en werd hij als heilig verklaard.

Na zijn dood werd hij begraven in Demre in het zuidwesten van Turkije waar hij lange tijd rustte. In 1087 echter werden zijn relieken door Italiaanse kooplieden naar Bari gebracht vanwege het oprukkende Islam. In Bari werd speciaal voor de goedheiligman een basiliek gebouwd met de naam Sint Nicolaas.

Spanje

Maar, wat heeft dat nu met Spanje te maken, waarom zegt en zingt men dat Sinterklaas uit Spanje komt terwijl dat duidelijk niet het geval is? Alles heeft te maken met de geschiedenis en de relatie tussen Spanje, Nederland en België.

Van 1568 tot 1648 was er oorlog tussen Spanje en Nederland, de bekende 80-jarige oorlog. Toch was er gedurende de oorlogsjaren ook veel handel tussen beide landen. De Nederlanders ruilden goud en zilver voor kruiden en sinaasappels. De mensen dachten toen dat alles uit het zuiden en dus uit Spanje kwam. Dat is in de loop der tijd zo gebleven en wellicht zegt men daarom dat Sinterklaas uit Spanje komt 🙂

Misschien komt het ook omdat de Italiaanse stad Bari een tijd bezet is geweest door Spanjaarden en daarmee de link gelegd wordt want hier werden immers de relieken van San Nicolas bewaard. Of misschien komt het omdat Spanje zo goed rijmt op Oranje of …

Driekoningen

Hoe dan ook, Spanje zelf heeft helemaal niets met het Nederlandse en Belgische San Nicolás feest en viert pakjesavond dan ook op een andere datum namelijk op 6 januari, de dag van Los Tres Reyes Magos, zeg maar Driekoningen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.