Spanje ontvangt als eerste EU-land 10 miljard euro uit NextGenerationEU herstelfonds

Spanje ontvangt als eerste EU-land 10 miljard euro uit NextGenerationEU herstelfonds
Beeld: Pool Moncloa/Fernando Calvo

Spanje ontvangt als eerste EU-land 10 miljard euro uit NextGenerationEU herstelfonds

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De Spaanse regering heeft begin november de eerste 10 miljard euro uit het Europese herstelfonds NextGenerationEU aangevraagd bij de Europese Commissie. Op vrijdag 3 december werd door Ursula von der Leyen bekend gemaakt dat Spanje de 10 miljard euro ook als eerste land zal ontvangen wanneer de overige EU-lidstaten instemmen met deze uitbetaling. Daarmee is Spanje andere EU-landen voor nadat de regering voldoet aan de eisen van de EU om aanspraak te maken op een deel van het herstelfonds.

Spanje was een van de eerste landen die het hervormingsplan op 30 april aan de Europese Commissie overhandigde. Het was ook een van de eerste landen die in juni de goedkeuring van het plan kreeg en een voorfinanciering kreeg bestaande uit 9 miljard euro in augustus. En nu is Spanje ook het eerste EU-land dat als eerste een deel van het NextGenerationEU heeft aangevraagd en gekregen, in dit geval 10 miljard euro. De definitieve uitbetaling hangt nu nog af van de andere EU-lidstaten.

Ursula Von der Leyen meldde in een twitterbericht: “Goed nieuws voor Spanje. Spanje heeft voldoende vooruitgang geboekt bij de uitvoering van het nationale plan voor NextGenerationEU. Daarom zal Spanje het eerste EU-land zijn dat een betaling ter waarde van 10 miljard euro ontvangt, zodra de andere lidstaten het goedkeuren”.

Spanje heeft in NextGenerationEU de beschikking over 140 miljard euro, bestaande uit 69,5 miljard euro als ‘schenking’ terwijl het land nog eens 70,5 miljard euro kan lenen. De Spaanse regering gaat als eerste de 69,5 miljard euro aannemen omdat het land twee jaar de tijd heeft om het resterende bedrag van 70,5 miljard te vragen aan de Europese Commissie.

De Europese Commissie eist dat 37% van het NextGenerationEU-plan wordt toegewezen aan de ecologische transitie en 20% aan de technologische transitie. De analyses uitgevoerd door de technici van de EC tonen aan dat Spanje aan deze criteria voldoet: 40% van het bedrag wordt toegewezen aan de ecologische transitie en 28% aan de technologische transitie.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.