Waar woont Sinterklaas in Spanje?

Waar woont Sinterklaas in Spanje?
Beeld: 123rf

Waar woont Sinterklaas in Spanje?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Sinterklaas komt volgens iedereen uit Spanje vanwaar hij met zijn stoomboot richting Nederland en België vertrekt (lastige reis) om daar enkele weken te verblijven om feesten bij te wonen en de cadeaus te overhandigen aan iedereen die zoet is geweest om daarna weer met de stoomboot naar Spanje terug te varen om te overwinteren en overzomeren. Maar waar woont San Nicolás in Spanje?

NOTA: Sommige festiviteiten die genoemd worden in de onderstaande tekst gaan vanwege de corona-crisis dit jaar niet door maar ongetwijfeld volgend jaar en de jaren daarna wel.

Madrid?

Zoals iedereen zegt woont Sinterklaas in Spanje waardoor veel mensen automatisch Madrid noemen omdat dit de hoofdstad is van Spanje. Nu is Madrid voor een oudere man wat betreft de weersomstandigheden niet echt de beste plaats om te wonen want het kan er enorm warm maar ook extreem koud zijn. Madrid als woonplaats voor de Sint is dus niet waarschijnlijk.

Gran Canaria?

De kans is echter groot dat de Goedheiligman een warmere plaats in Spanje heeft uitgezocht om de straffe winters en aangename zomers door te komen. Een van die plaatsen kan La Aldea de San Nicolás zijn op het Canarische Eiland Gran Canaria.

Het kan zomaar zijn dat de Sint daar woont in het “Casa del Balcón” het eerste huis dat in het dorpscentrum werd gebouwd. De Zwarte Pieten zouden kunnen wonen in de “Casas Blancas” of de “Casa del Corredor” … wie weet.

Misschien doet de Sint elk jaar op 11 september wel mee met het bekende Fiesta del Charco (modderfeest) waarbij meer dan 15.000 mensen een modderpoel inspringen op zoek naar een vis (een vieze boel voor de witte baard van de Sint).

Alicante?

Als de Sint van lekker weer houdt kan hij ook kiezen voor een verblijf aan de Costa Blanca. De kans is natuurlijk wel groot dat hij daar wordt herkend door een Nederlander of Belg die net zoals de Sint een eerste of tweede verblijf heeft in de provincie Alicante.

In de stad Alicante viert men elk jaar op 6 december de Fiestas de San Nicolás de Bari met de typische Gigantes en Cabezudos optocht en andere traditionele onderdelen waaronder ook de Moros y Cristianos.

Is Sinterklaas van de partij? Is hij dan al op tijd terug of moet hij uitrusten na het harde werk op 5 december in Nederland en België.

Overigens worden de Fiestas de San Nicolás de Bari ook op andere plaatsen in Spanje gevierd en vaak op andere data zoals op 11, 12 en 13 september in de gemeente Fuentepiñel in de provincie Segovia in Castilla y León. Ook in het dorp Parres in Asturië wordt rond 1 september een Sinterklaasfeest gevierd, het Fiesta de San Nicolás in Sinariega (Parres).

Palencia?

Het kan ook zijn dat Sinterklaas toch gekozen heeft voor een rustige plaats om te wonen op het vasteland van Spanje zoals in het ongeveer 80 inwoners tellende dorp San Nicolás del Real Camino in de provincie Palencia in de deelstaat Castilla y León. Dit dorp is strategisch gelegen aan de Camino de Santiago dus het kan goed zijn dat de Sint met (of zonder) zijn paard Ozosnel de pelgrimswandeling loopt.

Sevilla?

Misschien heeft Sinterklaas toch voor een tweede woning gekozen in het meer warmere deel van het Spaanse vasteland zoals in de provincie Sevilla in Andalusië en woont hij in het dorp San Nicolás del Puerto. Dit dorp met zo’n 590 inwoners ligt op slechts 93 kilometer van de hoofdstad Sevilla waar de Sint kan genieten van de Feria en de tapas en heerlijk de winter en zomer kan leven in Andalusië en in de zomer kan zonnen op het Playa de San Nicolás, zijn eigen strand dus 😉

Galicië?

Dan is het ook goed mogelijk dat de goede Sint gekozen heeft voor een dorp dat niet zijn naam draagt (om zo incognito te kunnen leven) zoals in het dorp Portomarín in de provincie Lugo in Galicië. Hier is een versterkte kerk te vinden die eruitziet als een burcht en de naam San Nicolás heeft. Is dat misschien het hoofdkantoor van Sinterklaas?

Granada?

Of woont Sinterklaas soms in Granada? Dat is immers een prachtige stad om te wonen waar de Sint kan genieten van de tapas, de kust aan de Costa Tropical en in de winter kan skiën op de pistes van de Sierra Nevada. Waarom Granada? Omdat daar een Mirador de San Nicolás is met uitzicht op het Alhambra. Dit is de beste plaats om het Moorse bouwwerk te bewonderen en wellicht woont de Sint daar wel in de buurt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.