De beste en bekendste kerstmarkten van Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

De beste en bekendste kerstmarkten van Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De kerst komt eraan en ook Spanje maakt zich klaar voor de feestelijkheden. Op veel plaatsen is de kerstverlichting al aangedaan om de straten helemaal in kleur te zetten. Vooral de grote steden zoals Madrid en Barcelona geven jaarlijks duizenden of zelfs miljoenen euro’s uit om de straten mooi te verlichten.

Buiten die mooie straatverlichting zijn er ook veel traditionele kerstmarkten die net zo leuk zijn om te bezoeken als de bekende kerstmarkten in landen als Duitsland of Oostenrijk. Bij deze dan ook een overzicht van de bekendste van Spanje. De meeste kerstmarkten in Spanje beginnen rond deze tijd van het jaar.

Kerstmarkten in Madrid

De hoofdstad van Spanje viert kerstmis altijd uitbundig. Niet alleen zijn de straten mooi verlicht met allerlei vormen en kleuren maar er zijn ook enkele kerstmarkten waarvan de bekendste op het mooiste plein van de stad, de Plaza Mayor. Op dit plein zal vanaf eind november tot eind december een kerstmarkt het plein vullen met meer dan 100 kramen die van alles en nog wat verkopen. De kerstmarkt op de Plaza Mayor is elke dag geopend van 10 tot 21 uur (weekeind 22 uur).

Net naast het grote plein Plaza Mayor vindt op het kleine plein Plaza de Santa Cruz ook een kerstmarkt plaats die geheel gewijd is aan leuke met de hand gemaakt ambachtelijke snuisterijen. Daarnaast is er ook een kerstmarkt op de Plaza España waar de wat duurdere en exclusievere ambachtelijke producten verkocht worden. Deze kerstmarkt is geopend van half december tot 5 januari, de dag voor Driekoningen.

Kerstmarkten in Barcelona

Ook de Catalaanse hoofdstad doet gretig mee met de kerstvreugde en de belangrijkste straten worden wonderlijk mooi verlicht door duizenden lampen in allerlei vormden. Het leukste van Barcelona is dat je hier de kerst kunt combineren met een bezoek aan een strand of een van die mooie gebouwen van Gaudí. Er zijn echter ook enkele kerstmarkten waarvan de bekendste plaatsvindt rondom de Kathedraal van de stad.

De Fira de Santa Llúcia of in het Spaans de Feria de Santa Lucia, is misschien de oudste en traditioneelste kerstmarkt van Barcelona en heel Catalonië. Op het Plaza Nova voor de Kathedraal en rondom de grootste kerk van Barcelona in de smalle straten staan honderden kramen met allerlei kerstproducten.

Het verschil tussen deze kerstmarkt en die van bijvoorbeeld Madrid is het feit dat er tientallen kraampjes staan met de zogenaamde Catalaanse beeldjes Caganer. Dit zijn de kleine poepende beeldjes van bekendheden. Ook worden er de Caga Tios verkocht, aangeklede houtblokken die voornamelijk worden gebruikt om de cadeautjes onder een kleedje te verstoppen. De kerstmarkt rondom de Kathedraal vindt plaats tussen eind november en Driekoningen (6 janurai) van 10 tot 21 uur.

Een andere bekende kerstmarkt in Barcelona is die van de Fira de Reis de la Gran Via, een van de langste en spectaculairste van de stad. Langs de lange straat Gran Vía, tussen de straten Muntaner en Rocafort, kan men langs tientallen kraampjes struinen op zoek naar dat ene originele cadeau. Deze kerstmarkt is onderverdeeld in twee gedeeltes, een waar vooral speelgoed verkocht wordt en de andere ambachtelijkheden. De Fira de Reis de Gran Vía vindt plaats van half december tot 5 januari..

Een derde bekende kerstmarkt is diegene die voor de Sagrada Familia plaatsvindt. Wat betreft grootte en aantal kramen absoluut niet te vergelijken met de andere kerstmarkten maar het is de enige kerstmarkt ter wereld met de Sagrada Familia op de achtergrond.

Kerstmarkten in Valencia

Ook de stad Valencia viert de kersttraditie met diverse kerstmarkten waarvan de bekendste ongetwijfeld de Mercadillo del Mercado Central is. Deze kerstmarkt met meer dan 60 kramen vindt plaats rondom de oude en zeer bekende markthal tussen begin december en 6 januari.

Er is daarnaast ook nog een speciale korte kerstmarkt, of eigenlijk meer een Driekoningen markt, die plaatsvond tussen 3 en 6 januari, net voor Driekoningen. De Mercado de Reyes is de grootste van de stad met meer dan 250 kramen en vindt plaats rondom de Cabanyal.

Andere kerstmarkten in Valencia zijn de Mercado de Colón en de Feria de Artesanía ARTEVAL op de Plaza de la Reina, naast de Kathedraal.

Kerstmarkten in Andalusië

Ook de grotere steden in Andalusië doen mee met de kerstgekte en er zijn dan ook verschillende kerstmarkten waar men terecht kan voor die leuke en originele kerstcadeaus.

De grootste kerstmarkt van Andalusië is te vinden in Sevilla op het Plaza de la Alameda en daar rondom. De meer dan 100 kramen zijn geopend van half december tot en met 5 januari.

Ook de stad Granada heeft haar eigen kerstmarkt op de Plaza Bib Rambla waar ongeveer 30 kramen zorgen voor een gezellige en knusse kerstsfeer. Ook bij de Puerta Real, naast de Kathedraal staan 22 kramen waar de gebruikelijk cadeaus en kerstspullen verkocht worden. Deze kerstmarkten vinden plaats van begin december tot en met 5 januari.

Ook in Málaga is een kerstmarkt, maar niet zo spectaculair en groot als in andere Andalusische steden. De kerstmarkt in Málaga vindt plaats langs de Paseo del Parque waar tientallen kramen staan met de typische kerstspulletjes en ambachtelijkheden. De stad Málaga heeft daarnaast ook mooie kerststallen die overal door de stad zijn geplaatst. Het zijn de broederschappen en andere organisaties die verantwoordelijk zijn voor de meer dan 25 kerststallen.

Ga naar de inhoud