Uitgebreidere dienstverlening van NL-ambassade in Barcelona en bezoeken aan de regio’s in Spanje

Uitgebreidere dienstverlening van NL-ambassade in Barcelona en bezoeken aan de regio’s in Spanje
Beeld: Archieffoto

Uitgebreidere dienstverlening van NL-ambassade in Barcelona en bezoeken aan de regio’s in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Consulair Team van de Ambassade in Madrid zal ook in 2023 weer het land in trekken om in de regio waar veel Nederlanders wonen de aanvraag van reisdocumenten te regelen. Paspoortaanvragen in Spanje dienen normaliter op afspraak op de Ambassade in Madrid te worden ingediend. Maar net als in voorafgaande jaren zal de Ambassade Madrid in 2023 Consulaire Teams afvaardigen naar de regio voor de aanvraag van reisdocumenten (paspoort en/of identiteitskaart). NIEUW is dat reisdocumenten vanaf 21 december aangevraagd kunnen worden in Barcelona en dat naast het aanvragen van een reisdocument je ook terecht kunt voor vragen over AOW of andere sociale voorzieningen uit Nederland. 

(aangepaste tekst website Nederlandenu.nl) De ambassade is continu op zoek naar manieren om de dienstverlening aan Nederlanders in Spanje te verbeteren. De komende maanden wordt de dienstverlening uitgebreid. Je kunt vanaf 21 december 2022 namelijk ook reisdocumenten aanvragen in Barcelona en vanaf 19 december op een tweede locatie in Madrid. Daarnaast kun je tijdens de periodieke bezoeken aan sommige regio’s met ingang van 2023 naast het aanvragen van een reisdocument ook terecht voor vragen over AOW of andere sociale voorzieningen uit Nederland. 

Zoals je van de NL-Ambassade gewend bent, brengt het consulair team regelmatig een bezoek aan de regio’s waar veel Nederlanders wonen. Vanaf 2023 wordt deze service uitgebreid: niet alleen het consulaire team gaat op pad, ook het team dat zich bezighoudt met sociale voorzieningen uit Nederland, zoals AOW zal bij enkele bezoeken aanwezig zijn. Zo kun je tijdens een afspraak: een nieuw reisdocument aanvragen en/of vragen stellen over pensioenen en uitkeringen, zorgverzekering en daaraan gerelateerde belastingzaken. Laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen.

Waar en wanneer?

In 2023 bezoekt de Pop-up Ambassade de volgende regio’s:

  • Málaga (30 januari tot en met 3 februari 2023)
  • La Nucía (omgeving Benidorm – 27 februari tot en met 3 maart 2023)
  • De Balearen (hiervoor worden de data later bekend gemaakt)
  • De Canarische eilanden (hiervoor worden de data later bekend gemaakt).

Vanaf ongeveer 30 december 2022 kun je via DEZE WEBSITE een afspraak maken voor het bezoek aan Málaga. Vanaf ongeveer 27 januari 2023 kun je een afspraak maken voor het bezoek aan La Nucia / Benidorm. Het indienen van een paspoortaanvraag in de regio is in de eerste plaats bedoeld voor Nederlanders die gedurende een lange periode niet in staat zijn naar Madrid te reizen en dit kunnen aantonen met een medische verklaring.

NIEUW: Aanvragen van reisdocumenten in Barcelona

Voor het aanvragen van gewone reisdocumenten (identiteitskaart of paspoort) in Spanje kun je binnenkort naast de ambassade in Madrid, terecht op twee nieuwe locaties die worden aangeboden door een externe dienstverlener:

Barcelona met ingang van 21 december 2022

Extra locatie in Madrid met ingang van 19 december 2022, voorlopig buiten gewone openingstijden van de consulaire afdeling van de Ambassade.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat op een aantal plekken in de wereld samenwerken met het bedrijf VFS Global. Hierdoor kunnen Nederlanders op een aantal nieuwe locaties terecht voor de aanvraag van reisdocumenten, waaronder in Barcelona en Madrid. Deze samenwerking is geen vervanging van de ambassade-dienstverlening, maar een aanvulling daarop. Met Barcelona als nieuwe locatie en ruimere openingstijden in Madrid proberen we een betere service te leveren aan Nederlanders in Spanje. De dienstverlening door de ambassade blijft ongewijzigd. 

VFS Global is een externe dienstverlener met een wereldwijde aanwezigheid, die gespecialiseerd is in verwerken van aanvragen voor reisdocumenten. Zij beheren op dit moment al het online afsprakensysteem voor consulaire zaken op alle Nederlandse ambassades. LEES HIER op de website van Nederlandenu.nl alles over hoe je een afspraak kunt maken via VFS Global.

Ter informatie: Het is eveneens mogelijk om op afspraak een aanvraag in te dienen in de vertrekhal 1 op Schiphol dan wel bij diverse Nederlandse (grens)gemeenten.

Bron: Persbericht Nederlandse Ambassade in Madrid.

Ga naar de inhoud