Search
menu
Search

Tot vijftien centimeter verse sneeuw en -10 graden bij de skigebieden in de Pyreneeën

Tot vijftien centimeter verse sneeuw en -10 graden bij de skigebieden in de Pyreneeën
Beeld: Aramón, Montañas de Aragón / facebook

Tot vijftien centimeter verse sneeuw en -10 graden bij de skigebieden in de Pyreneeën

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – De Spaanse skigebieden in de Pyreneeën van de provincie Huesca zijn nog maar enkele dagen open en het ontbreekt de ski fans niet aan sneeuw. In eerste instantie werd slechts een deel van de skipistes geopend, maar na een recente verse sneeuwval ligt er tot 15 centimeter verse sneeuw terwijl het kwik ‘s nachts tot -10 graden is gezakt.

Het afgelopen weekeinde was het twee week dat de skigebieden Astun-Candanchu en Formigal in de Pyreneeën van de provincie Huesca in Aragón geopend zijn terwijl de skigebieden Panticosa en Cerler voorlopig nog dicht zijn. Na een recente sneeuwval dit weekeinde tussen de 5 en 15 centimeter verse sneeuw, is de sneeuwhoogte bij Astun gestegen naar 40 cm, in Candanchu naar 60 cm en in Formigal naar 80 cm.

In Formigal zijn 31 van de 143 km aan pistes open terwijl dit 25,5 van de 50 km is bij Astun en 24,5 van de 50,5 km bij Candanchu. In de hoogst gelegen gebieden daalde het kwik tot -10 graden, maar overdag schijnt de zon op veel plaatsen, al is het nog steeds koud.

Ook in de Catalaanse Pyreneeën heeft het opnieuw gesneeuwd en zijn de meeste skigebieden geopend. In Baqueira-Beret zijn zelfs 149 van de 170 km te skiën terwijl dat bij Alp 2500 (La Molina en Masella) in totaal 50 van de 145 km pistes is. Ook in het zuiden van Spanje, in Andalusië, is het Sierra Nevada skigebied bij Granada geopend, maar wel minimaal en met opgespoten sneeuw want er zijn slechts 1,9 van de 111,4 km aan pistes te skiën. Overige skigebieden in de Sistema Central, Sistema Ibérico en Cordillera Cantabrica zijn voorlopig nog gesloten.

Skigebieden Spanje

Veel mensen weten het wellicht niet maar in Spanje kan goed geskied worden tijdens de wintermaanden. Zo heeft Spanje in totaal 34 skigebieden die jaarlijks zo’n zes miljoen skifanaten aantrekken en elk jaar wordt dat aantal hoger. Ook de internationale skifanaten weten Spanje steeds meer te vinden op zoek naar ‘iets anders’ maar nog steeds is het deel buitenlanders slechts 10 procent. De Spaanse skigebieden zijn te vinden in Asturië, Cantabrië, Galicië, Castilië en León, La Rioja, Catalonië, Aragón, Madrid regio en Andalusië.

In Spanje zijn 34 skigebieden te vinden verdeeld over de eerder genoemde deelstaten. De meeste pistes liggen in de Pyreneeën, te weten in Aragón (Huesca) en Catalonië (Lleida) maar de spectaculairste is misschien wel de Sierra Nevada in Granada: skiën met uitzicht op de zee en Afrika en op slechts een uurtje van de stranden. Twee van de grootste skigebieden in Spanje zijn Baqueira Beret (170 km) en Formigal (143 km), daarbij wordt niet gekeken naar Andorra wat geen Spanje is. De 34 skigebieden hebben samen 1011 kilometer aan pistes en 116 kilometer aan langlaufpistes.

Ga naar de inhoud