Search
menu
Search

Eenzaamheid onder alleenwonende ouderen in Spanje en de rol van een datingwebsite

Eenzaamheid onder alleenwonende ouderen in Spanje en de rol van een datingwebsite
Beeld: via canva.com

Eenzaamheid onder alleenwonende ouderen in Spanje en de rol van een datingwebsite

In Spanje zijn er maar liefst 850.000 mensen boven de 80 jaar die alleen wonen. Van deze groep hebben bijna 200.000 mensen niemand om mee te praten, volgens gegevens van het Spaanse Statistiekbureau (INE). Dit is een zorgwekkend probleem dat steeds meer aandacht krijgt in de samenleving. 

Eenzaamheid onder ouderen is een groot maatschappelijk probleem en kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Gelukkig zijn er initiatieven zoals Qida, een datingwebsite die zich richt op het verbinden van ouderen met verzorgers in Madrid. In dit artikel bespreken we de impact van eenzaamheid onder ouderen in Spanje en hoe Qida hier een positieve rol in speelt.

Het aantal alleenwonende ouderen in Spanje is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Volgens gegevens van het INE is het aantal alleenstaande 80-plussers tussen 2011 en 2018 gestegen van 700.000 naar 850.000. Dit betekent dat bijna 30% van de ouderen in Spanje alleen woont. Deze trend wordt voornamelijk veroorzaakt door de vergrijzing van de Spaanse bevolking en het feit dat steeds meer jongere generaties naar de grote steden trekken voor werk.

Deze groeiende groep alleenwonende ouderen staat voor verschillende uitdagingen, waaronder eenzaamheid. Eenzaamheid is een gevoel van leegte en gemis van sociale contacten en kan leiden tot depressie, angst en andere gezondheidsproblemen. Het is een veelvoorkomend probleem onder ouderen, vooral onder degenen die alleen wonen.

Eenzaamheid heeft niet alleen invloed op het welzijn van ouderen, maar ook op hun fysieke gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat eenzaamheid kan leiden tot verhoogde bloeddruk, verminderde weerstand, hart- en vaatziekten en zelfs vroegtijdig overlijden. Daarnaast kan eenzaamheid ook leiden tot sociaal isolement en gebrek aan hulp en ondersteuning bij dagelijkse activiteiten.

Naast de negatieve impact op de gezondheid van ouderen, heeft eenzaamheid ook economische consequenties. Volgens schattingen van de Europese Commissie kost eenzaamheid de Europese economie jaarlijks ongeveer 6,9 miljard euro. Dit komt door hogere zorgkosten en productiviteitsverlies als gevolg van gezondheidsproblemen.

Om deze redenen is het belangrijk om aandacht te besteden aan eenzaamheid onder ouderen en oplossingen te vinden om dit probleem aan te pakken.

Qida: Een datingwebsite voor senioren

In de strijd tegen eenzaamheid onder ouderen in Spanje is Qida een van de initiatieven die zich richt op het verbinden van ouderen met verzorgers. Qida is opgericht in 2015 en heeft als doel om ouderen te helpen bij het vinden van de juiste zorg en ondersteuning, terwijl ze ook sociale contacten kunnen opbouwen.

Qida werkt als een soort datingwebsite waarbij ouderen en verzorgers worden gematcht op basis van hun profielen. Dit betekent dat ouderen niet alleen iemand krijgen die voor hen zorgt, maar ook iemand waarmee ze een klik hebben en die hun interesses deelt.

Het belang van persoonlijke aandacht

Een van de belangrijkste aspecten van Qida is de nadruk op persoonlijke aandacht. In plaats van alleen te kijken naar de zorgbehoefte van de oudere, wordt er ook gekeken naar hun persoonlijkheid, interesses en voorkeuren. Dit maakt het mogelijk om een betere match te maken tussen de oudere en de verzorger.

Alicia Martín van Qida, legt uit: “Het is niet hetzelfde om bij iemand thuis te komen en helemaal niets van die persoon te weten, dan om te weten welk eten ze lekker vinden, wat hun hobby’s zijn, waar ze vroeger werkten. Op die manier weten we al in de eerste paar uur hoe we de persoon het beste kunnen benaderen, of ze behoefte hebben aan ruimte, wat voor karakter ze hebben, of ze terughoudend zijn tegenover verzorging… We moeten heel precies te werk gaan om ervoor te zorgen dat het proces zo goed mogelijk verloopt.”

Dit persoonlijke aspect is niet alleen belangrijk voor de oudere, maar ook voor de verzorger. Het zorgt ervoor dat ze zich meer betrokken voelen bij hun werk en een band kunnen opbouwen met de persoon die ze verzorgen.

Succesverhalen van Qida

Sinds de oprichting heeft Qida al bijna 10.000 families met elkaar in contact gebracht. Een van deze families is die van Gerancio, een 85-jarige man die lijdt aan de ziekte van Parkinson en hulp nodig heeft. Voor zijn dochter Ana, die verpleegkundige is, was het geen keuze maar een verplichting om haar vader te verzorgen. Ze had echter niet genoeg tijd om hem zo vaak te bezoeken als ze zou willen.

Dankzij Qida heeft Gerancio nu een verzorger die niet alleen voor hem zorgt, maar ook zijn interesses deelt en met wie hij goed kan opschieten. Dit heeft niet alleen geholpen bij het verbeteren van zijn fysieke gezondheid, maar ook bij het verminderen van zijn eenzaamheid.

Andere initiatieven

Naast Qida zijn er nog andere initiatieven in Spanje die zich richten op het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen. Zo is er bijvoorbeeld het project Mayores en Red (Ouderen Online) dat ouderen helpt om digitale vaardigheden te ontwikkelen en hen in contact brengt met andere ouderen via sociale media. Ook zijn er verschillende vrijwilligersorganisaties die activiteiten organiseren voor ouderen, zoals wandelingen, kooklessen en culturele uitstapjes.

Daarnaast zijn er ook verschillende overheidsinitiatieven die zich richten op het verminderen van eenzaamheid onder ouderen. Zo heeft de regionale overheid van Madrid bijvoorbeeld een programma gelanceerd genaamd Madrid Amigable (Vriendelijk Madrid) dat zich richt op het creëren van een leeftijdsvriendelijke stad waar ouderen zich veilig en verbonden voelen.

Ga naar de inhoud