Regering in Spanje moet wachten na mislukte parlementaire stemming

Regering in Spanje moet wachten na mislukte parlementaire stemming
Beeld: Europa Press

Regering in Spanje moet wachten na mislukte parlementaire stemming

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spanjaarden moeten nog even wachten op een nieuwe regering aangezien de demissionaire premier Pedro Sánchez er niet in geslaagd is om genoeg stemmen te krijgen op de eerste stemmingsdag in het parlement. In totaal kreeg Sánchez de steun van 166 parlementariërs maar stemden er 165 tegen en onthielden zich 18 parlementariërs van stemmen.

Op zondag 5 januari was na een heftig debat op zaterdag en zondagmorgen de eerste stemmingsdag om een poging te doen een regering te vormen waarbij de demissionaire premier Pedro Sánchez de steun moest hebben van een parlementaire meerderheid van 176 stemmen. 

De enige partijen die Sánchez steun gaven waren de eigen PSOE-partij en Unidas Podemos, PNV, Más País, Compromís, Nueva Canarias, BNG en Teruel Existe. Dat leverde 166 siés (ja) op. Maar er waren 165 stemmen noes (nee) van de PP, Vox, Ciudadanos, Junts per Catalunya, CUP, Navarra Suma, Coalición Canaria, Foro Asturias en PRC. Er waren ook 18 abstenciones (onthouding) van stemmen van de Catalaanse Esquerra Republicana (ERC) en Baskische Bildu.

Tweede stemming

Komende dinsdag 7 januari rond 14.30 uur zal er na een nieuw debat opnieuw gestemd gaan worden. Tijdens deze tweede stemmingsronde is alleen een ‘simpele’ meerderheid van meer JA-stemmers dan NEE-stemmers al genoeg om Pedro Sánchez tot nieuwe premier van Spanje te kiezen waarna een regering gevormd kan worden.

Dit is eigenlijk waar de PSOE naar streeft en voor onderhandeld heeft met verschillende politieke partijen waaronder de nationalistische Catalaanse en Baskische partijen. Met een simpele meerderheid van ja-stemmers dan nee-stemmers kan de PSOE samen met Unidas-Podemos de eerste coalitieregering op nationaal niveau vormen, dit uiteraard tot grote ontevredenheid van de rechtse partijen PP, Vox en Ciudadanos.

Ga naar de inhoud