Het is en wordt Siberisch koud in Spanje de komende dagen

Het is en wordt Siberisch koud in Spanje de komende dagen
Beeld: Europa Press

Het is en wordt Siberisch koud in Spanje de komende dagen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Een overgroot deel van het Spaanse vasteland inclusief de Balearen eilanden en in mindere mate de Canarische Eilanden krijgen de komende dagen te maken met extreme weersomstandigheden. Daarbij wordt gesproken over een Siberische kou en gevaarlijk weer met temperaturen tot -14 graden, veel sneeuw, wind en regen.

De Spaanse weerdienst Aemet spreekt over een uitzonderlijk koude periode met waarschijnlijk de meeste sneeuwval sinds jaren. Er wordt in meer dan de helft van de 52 provincies in het land sneeuw verwacht met een sneeuwgrens die op veel plaatsen rond de 200 tot 800 meter komt te liggen. 

Er wordt zelfs gesproken over sneeuw in de Spaanse hoofdstad Madrid en ook aan de Middellandse Zee in de Catalaanse hoofdstad Barcelona waar de gemeentelijke diensten zich voorbereiden op sneeuwval in de hoger gelegen delen van de stad.

De Aemet heeft voor 30 provincies een weeralarm afgegeven voor hevige sneeuwval, extreem lage temperaturen tot -14 graden, regen en wind. In het noorden komt de sneeuwgrens te liggen tussen de 200 en 400 meter terwijl dat in het zuidoosten tussen de 700 en 800 meter is en op de Balearen eilanden op zo’n 500 meter.

Temperaturen

De AEMET heeft oranje waarschuwingen geactiveerd voor minimumtemperaturen in  Ávila, Salamanca en Segovia en gele waarschuwingen in Huesca, Zaragoza, Teruel, Baleares (Mallorca), Cantabrië, Burgos, León, Palencia, Soria, Valladolid, Zamora, Albacete, Cuenca, Guadalajara, Toledo, Barcelona, ​​Gerona, Lerida, A Coruña, Lugo, Ourense, Pontevedra, La Rioja en Madrid.

Sneeuwval

Storm Filomena zal er vanaf woensdag 6 januari en tot zaterdag 10 januari voor zorgen dat er ook veel sneeuw zal vallen. Ongeveer een twintigtal bergpassen in het noorden blijven gesloten vanwege de sneeuw. In 23 andere bergpassen is het de komende dagen verboden te rijden voor vrachtwagens en bussen terwijl personenwagens met sneeuwkettingen moeten rijden.

Aemet veracht de meeste sneeuwval in bijna heel de regio Castilla-La Mancha, in het oostelijke binnenland van Andalusië, zuidoosten en centrum van de Madrid regio, in het zuiden van de regio Aragón, in delen van het binnenland van de Valencia regio en de regio Murcia.

Ga naar de inhoud