Search
menu
Search

Nieuw boek: Reis- en wandelverhaal door Spanje ‘Zwijgende Vlakten’

Nieuw boek: Reis- en wandelverhaal door Spanje ‘Zwijgende Vlakten’
Beeld: Noorderzon.nl

Nieuw boek: Reis- en wandelverhaal door Spanje ‘Zwijgende Vlakten’

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zo af en toe krijgen we bij de reactie e-mails binnen van nieuwe boekreleases en dit is er zo een. In dit geval gaat het om een reis- en wandelverhaal van auteur Jac Geurts die in een 376 pagina’s tellend boek zijn wandeling over de Spaanse vlakten omschrijft maar het verhaal heeft een spannend maar dramatisch einde. Wil je meer weten en ben je geïnteresseerd geraakt, onderaan staat een link voor een leesfragment.

Zestig dagen lang loopt Jac Geurts in zijn eentje over de Spaanse vlakten, vanaf de Pyreneeën naar de zuidelijke havenstad Cádiz. Dit inspirerende boek vol avonturen, natuurbeschrijvingen, geschiedenis, ontmoetingen en overpeinzingen brengt de lezer naar een onbekend Spanje. 

Prachtig geïllustreerd met aquarellen van Piet Lap, beschrijft deze rijke tekst indringend de wonderschone, lege en weerbarstige wildernis van de zwijgende hoogvlakten. Het Spanje dat Jac Geurts verkent, krijg je niet cadeau, dat moet je veroveren. En je moet van stilte houden.

De schrijver kenmerkt zijn tochten als ‘microscopisch reizen’: de wandelaar wordt één met de natuur, onderdeel van alles wat groeit, kruipt, sluipt en vliegt. Dolend door Spanje laat hij de lezer de grootsheid en onverzettelijkheid van onze aarde meebeleven.

Onverwacht krijgt de tocht een dramatisch einde. Net aangekomen in het hete Andalusië valt de ervaren, altijd zingende zwerver op de grond. Zijn benen raken verlamd. Het laatste hoofdstuk beschrijft de moeizame tocht naar huis. 

Een zeldzame spierziekte maakt dat zijn gesjouw over de aardbol voorgoed voorbij is. Jac Geurts reist alleen nog vanuit de leunstoel. Dit boek is zijn ode aan twee verloren liefdes, het verre wandelen en Spanje, het meest miraculeuze land van Europa.

Ben je geïnteresseerd geraakt, lees HIER alvast een fragment van ‘Zwijgende Vlakten’. 

Steun de kleine boekwinkel

‘Zwijgende Vlakten’ (ISBN/EAN 9789082116427 – 376 pagina’s) kost € 21,95 en is te koop bij Reisboekhandel De Noorderzon, Nieuwstad 35, 6811 BJ Arnhem, tel. 026-3510334 of via de webshop www.denoorderzon.nl.

De lokale boekwinkel kan via info@denoorderzon.nl het boek voor de lezer bestellen en ontvangt van De Noorderzon daarvoor de normale boekhandelskorting. 

Over de auteur

Jac Geurts (Venlo, 1948) studeerde Sociologie in Nijmegen en was hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. Hij doceerde aan diverse universiteiten in Europa, de Verenigde Staten en het Verre Oosten.

Als gepassioneerd wandelaar van lange afstanden zwierf hij vele weken en soms enkele maanden door Europa. ‘Zwijgende Vlakten’ is zijn tweede reisboek. In 2015 verscheen reeds ‘De Grenzelozen, een Europese wandeling.’

In 2017, tijdens zijn wandeling door Zuid-Spanje, werd hij getroffen door een neurologische ziekte, het Guillain-Barré syndroom, wat leidde tot levensbedreigende verlammings- en verstikkingsverschijnselen. Hij werd opgenomen in het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek, beide in Nijmegen. Anno 2020 is Jac Geurts redelijk hersteld. Hij kan weer drie kilometer lopen.

Jac Geurts is gehuwd en woont in Nijmegen. Hij heeft twee kinderen en vijf kleinkinderen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?