ALDI, Lidl en Día krijgen boetes voor valse of geen slagroom in Driekoningentaarten

ALDI, Lidl en Día krijgen boetes voor valse of geen slagroom in Driekoningentaarten
Beeld: Canva

ALDI, Lidl en Día krijgen boetes voor valse of geen slagroom in Driekoningentaarten

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – Drie bekende supermarktketens en een producent hebben van de Spaanse Consumentenvereniging Facua en de Algemene Directie van Consumptie van de Balearen hoge boetes gekregen voor misleiding. Het gaat daarbij om de supermarktketens ALDI, Lidl en Día en de producent Aserceli die Roscones de Reyes ofwel Driekoningentaarten aanbieden met slagroomvulling terwijl slagroom niet als ingrediënt is gebruikt.

Volgens Facua gaat het om een frauduleuze praktijk waarbij consumenten misleid worden door hen iets te presenteren, maar daarna niet te verkopen. Het gaat om de vulling met slagroom van de Roscones de Reyes die met Driekoningen veel gegeten worden in Spanje.

De sancties zijn opgelegd door de Algemene Directie van Consumptie van de Balearen die Aserceli en ALDI een boete van 11.000 euro heeft opgelegd, terwijl lagere bedragen zijn toegepast op de Dia en Lidl supermarkten die respectievelijk 8.800 en 5.500 euro boete moeten betalen.

In het geval van deze Roscones de Reyes is de slagroom vulling (nata) gemaakt van plantaardige vetten en mengsels van andere stoffen zoals een soort van karnemelk, verkregen bij de productie van boter en plantaardige vetten gemaakt met palmpitten en palmolie. Het gaat dus in feite niet om echte slagroom, maar om een vervanging daarvan terwijl op de verpakkingen wel ‘nata’ vermeld staat.

Facua heeft in vier autonome regio’s, te weten Andalusië, Catalonië, Madrid en de Balearen, geklaagd over deze misleidende reclame wat betreft slagroom (nata). Alleen de autoriteiten op de Balearen hebben actie ondernomen en hebben sancties gegeven. In Andalusië weigert men sancties te geven omdat Facua belanghebbende is, ondanks dat het de klagende entiteit is. In Madrid en Catalonië werd geïnformeerd dat ze sancties willen geven, iets wat tot op heden nog niet gebeurd is en te laat komt omdat de Driekoningentaarten op 5 en 6 januari worden gegeten.

roscon reyes
Roscón de reyes: de traditionele Driekoningencake in Spanje
De Roscón de Reyes is een ronde taart die op hele grote met slagroom gevulde donut lijkt en die traditiegetrouw met Driekoningen wordt gegeten, maar waar ko …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud