Search
menu
Search

Tabaksfabrikanten in Spanje moeten het opruimen van peuken zelf betalen

Tabaksfabrikanten in Spanje moeten het opruimen van peuken zelf betalen
Beeld: Canva

Tabaksfabrikanten in Spanje moeten het opruimen van peuken zelf betalen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is ook in Nederland en België het nieuws van de eerste week van het jaar want in Spanje treedt op 6 januari 2023 een wet in werking waarin onder andere staat dat tabaksfabrikanten verantwoordelijk zijn voor het opruimen van de milieuverontreinigende peuken. Deze vergaande regel staat vermeld in de nieuwe afvalwet over hoe men moet omgaan met wegwerpplastic.

Weliswaar lijkt het een Spaanse uitvinding om tabaksfabrikanten te laten opdraaien voor de kosten van het opruimen van de peuken, maar het is een onderdeel van de Europese plannen om het gebruik van plastic te verminderen. Spanje is echter wel het eerste EU-land dat deze nieuwe regel per wet heeft vastgelegd. Daarbij komt wel het probleem dat het ministerie van Ecologische Transactie nog niet precies weet hoe dit uitgevoerd moet worden.

De kosten van het opruimen van peuken moet door de tabaksfabrikanten betaald worden in Spanje, iets waarvan de kosten ongetwijfeld doorberekend zullen worden aan de rokers. Dat betekent dus dat de roker zelf de kosten voor het opruimen zal gaan betalen en dat het roken automatisch duurder zal worden. 22% van de inwoners van Spanje rookt en dat deel van de bevolking zal het in de portemonnee gaan merken omdat de vervuiler gaat betalen.

Maar waarom moeten de tabaksfabrikanten het opruimen van peuken gaan betalen? Omdat de mondstukken celluloseacetaat bevatten, een kunststof dat zeer schadelijk is voor het milieu. Deze filters hebben veel tijd nodig om af te breken en als ze dat doen, geven ze vervuilende stoffen vrij die ze uit de rook hebben opgenomen: nicotine, arseen, lood, etc. die in de magen van vissen terecht komen. 

De tabaksfabrikanten moeten in Spanje ook rokers gaan opvoeden door hen te laten weten dat het weggooien van peuken slecht voor het milieu is en dat ze dat op een andere manier moeten doen.

De vereniging Nofumadores is blij met deze nieuwe wet, al gaat het volgens hen nog niet ver genoeg. Tegelijkertijd waarschuwt de vereniging ook voor de gevaren van deze wet want de tabaksfabrikanten moeten wel opdraaien voor de kosten van het opruimen van de peuken, maar dat moeten ze niet zelf doen om zo het ‘greenwashing’ te voorkomen. Greenwashing of groenwassen is het zich groener of maatschappelijk verantwoordelijker voordoen dan een bedrijf of organisatie daadwerkelijk is.

Ga naar de inhoud