Aantal toeristen op de Balearen naar recordhoogte gestegen in 2023

Aantal toeristen op de Balearen naar recordhoogte gestegen in 2023
Beeld: via canva.com

Aantal toeristen op de Balearen naar recordhoogte gestegen in 2023

De Balearen eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera hebben in de eerste elf maanden van 2023 een recordaantal toeristen verwelkomd, met meer dan 17,5 miljoen bezoekers. Dit is een stijging van bijna 8% vergeleken met dezelfde periode in 2022. Niet alleen het aantal toeristen is toegenomen, ook de uitgaven van deze toeristen zijn aanzienlijk gestegen. In de periode van januari tot en met november is er een totale uitgave van 19,7 miljard euro geregistreerd, wat een stijging van bijna 15% betekent.

Van alle Balearen-eilanden was Mallorca het populairste onder toeristen, met meer dan 12,2 miljoen bezoekers. De Pitiüsa-eilanden (Ibiza en Formentera) verwelkomden 3,6 miljoen toeristen en Menorca trok 1,6 miljoen bezoekers.

Het merendeel van de toeristen kwam uit het buitenland. Tot en met november 2023 kwamen volgens Iberstat 14,2 miljoen buitenlandse en 3,3 miljoen Spaanse toeristen. Onder de internationale bezoekers bevonden zich 4,5 miljoen Duitsers, 3,7 miljoen Britten, 963.000 Fransen, 784.000 Italianen, 667.000 Nederlanders, 480.000 Zwitsers en 268.000 Belgen.

De gemiddelde uitgaven per toerist op de Balearen zijn in 2023 aanzienlijk gestegen. In de eerste elf maanden van het jaar gaven toeristen gemiddeld € 1.128 uit tijdens hun vakantie op de eilanden. Dit is een stijging van bijna 15% vergeleken met dezelfde periode in 2022.

Het grootste deel van de uitgaven van toeristen gaat naar accommodatie en eten en drinken. Toeristen gaven gemiddeld € 645 uit aan accommodatie en € 342 aan eten en drinken. Daarnaast gaven ze ook geld uit aan activiteiten, souvenirs en transport.

Het merendeel van de toeristen die de Balearen in 2023 bezochten, regelden hun reis zonder een pakketreis aan te schaffen. Dit betekent dat ze zelf hun vluchten, accommodaties en activiteiten boekten.

Er zijn verschillende redenen waarom toeristen ervoor kiezen om hun reis zelf te regelen in plaats van een pakketreis te boeken. Sommige toeristen willen meer flexibiliteit en controle over hun reis hebben. Anderen willen misschien geld besparen door zelf hun reizen te plannen.

De trend naar zelfgeboekte reizen heeft een positieve invloed op de lokale economie van de Balearen. Wanneer toeristen hun reizen zelf regelen, geven ze vaak meer geld uit aan lokale bedrijven, zoals restaurants, cafés en souvenirwinkels.

Ga naar de inhoud