Mondkapjes verplicht in ziekenhuizen in Valencia regio vanwege griepvirus

Mondkapjes verplicht in ziekenhuizen in Valencia regio vanwege griepvirus
Beeld: via canva.com

Mondkapjes verplicht in ziekenhuizen in Valencia regio vanwege griepvirus

De regio Valencia in Spanje heeft onlangs besloten om mondkapjes weer verplicht te stellen in ziekenhuizen vanwege een explosieve toename van griepgevallen. De maatregel is bedoeld om kwetsbare patiënten en zorgmedewerkers te beschermen tegen besmetting.

De regionale overheid van Valencia, onder leiding van het regionale ministerie van Volksgezondheid, heeft de maatregel ingesteld. Ze volgen hiermee ook nationale richtlijnen over het dragen van mondkapjes. Maar waarom stelt de regionale overheid het mondkapje weer verplicht?

Er is momenteel een piek in luchtweginfecties in de regio Valencia. Vorige week waren er 1501 gevallen per 100.000 inwoners. Daarnaast is het aantal personen dat met Covid besmet is geraakt ook gestegen, maar het is hoofdzakelijk een maatregel om het griepvirus tegen te gaan.

Daarom heeft de regionale overheid besloten om extra maatregelen te nemen, zoals verplichte mondkapjes op de volgende locaties en voor de volgende personen:

  • Symptomatische personen in gedeelde ruimtes
  • Zorgmedewerkers die symptomatische patiënten behandelen
  • Intensive care en afdelingen met kwetsbare patiënten
  • Spoedeisende hulp en huisartsenposten
  • Wachtkamers

Ook kunnen ziekenhuizen zelf op andere plekken mondkapjes verplicht stellen als ze dat nodig achten. Ziekenhuizen spelen namelijk een cruciale rol bij de bestrijding van de griepepidemie. Tegelijkertijd lopen patiënten en medewerkers er extra risico.

De toename van het aantal grieppatiënten zorgt voor drukte in de ziekenhuizen. Operaties moeten worden uitgesteld om capaciteit vrij te maken. Ook moet extra personeel worden ingezet.

Met de mondkapjes maatregel wil de regionale overheid kwetsbare groepen in de ziekenhuizen beter beschermen. Vooral ouderen, chronisch zieken en mensen met een zwakke gezondheid lopen risico.

Griep is een besmettelijke ziekte die jaarlijks in de winter voorkomt. Het wordt veroorzaakt door influenzavirussen. Griep verspreidt zich gemakkelijk en snel, vooral op plekken waar veel mensen samenkomen. Daarom zijn ziekenhuizen extra vatbaar.

Typische griepklachten zijn: hoesten, niezen, keelpijn, verhoging, spierpijn en vermoeidheid. Meestal duurt het een week of twee.

Voor gezonde personen is griep meestal onschuldig. Maar voor ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht kan het gevaarlijk zijn. In het ergste geval kan het tot de dood leiden.

Ga naar de inhoud