Balearen eilanden hebben vorig jaar 64,3 miljoen euro met de ecotaks opgehaald

123rf
Beeld: 123rf

Balearen eilanden hebben vorig jaar 64,3 miljoen euro met de ecotaks opgehaald

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – Naast Catalonië zijn de Balearen eilanden de enige andere regio in Spanje waar men aan toeristen een toeristenbelasting vraagt. Op Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera heet dat echter niet “impuesto del turismo” maar “ecotasa” ofwel een ecotaks. Gedurende 2017 hebben 5.988 bedrijven zoals hotels, appartementencomplexen en legale vakantiehuizen in totaal 64.310.164 euro opgehaald.

De Balearen eilanden hebben gedurende 2017 in totaal 13.790.978 buitenlandse toeristen op bezoek gehad waar de Spaanse toeristen nog bij opgeteld moeten worden. Al deze toeristen betalen voor hun overnachtingen op de Balearen eilanden een speciale toeristenbelasting die men “ecotasa ” noemt, een belasting waarvan de opbrengsten gebruikt worden voor projecten die betrekking hebben met het milieu en verbeteringen in het toerisme.

In totaal wisten 5.9880 bedrijven waar men kan overnachten 64,3 miljoen euro op te halen met de ecotaks. Een groot deel van dit geld gaat naar de regionale overheid maar de eilanden krijgen ook een deel wat ze kunnen gebruiken voor verbeteringen in de toeristische infrastructuur.

Op Mallorca werd 47,7 miljoen euro opgehaald (een 74,2% van het totaal) in 3.886 bedrijven, op Ibiza 9,9 miljoen euro (15,5%) in 951 bedrijven, op Menorca 5,5 miljoen euro (8,5%) in 623 bedrijven en op Formentera 800.000 euro (1,25%) in 235 bedrijven. Daarnaast werd er 300.000 euro (0,45%) opgehaald bij 295 cruises.

Niet iedereen is blij met de ecotaks op de Balearen en men denkt dat er in 2018 tussen de 66.500 en 133.000 toeristen minder naar de eilanden zullen komen omdat men een toeristenbelasting dient te betalen. In principe heeft de ecotaks meer te maken met overnachtingen waarbij men denkt dat er tussen 485.443 en 970.000 overnachtingen minder zullen zijn dit jaar, zo is te lezen op de website vande krant Diario de Ibiza.  Het gaat daarbij hoofdzakelijk om Spaanse toeristen die om op vakantie te gaan in eigen land alleen op de Balearen eilanden en in Catalonië belasting moeten betalen terwijl dat in de rest van Spanje niet nodig is.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.