Balearen eilanden hebben vorig jaar 64,3 miljoen euro met de ecotaks opgehaald

123rf
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

PALMA – Naast Catalonië zijn de Balearen eilanden de enige andere regio in Spanje waar men aan toeristen een toeristenbelasting vraagt. Op Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera heet dat echter niet “impuesto del turismo” maar “ecotasa” ofwel een ecotaks. Gedurende 2017 hebben 5.988 bedrijven zoals hotels, appartementencomplexen en legale vakantiehuizen in totaal 64.310.164 euro opgehaald.

De Balearen eilanden hebben gedurende 2017 in totaal 13.790.978 buitenlandse toeristen op bezoek gehad waar de Spaanse toeristen nog bij opgeteld moeten worden. Al deze toeristen betalen voor hun overnachtingen op de Balearen eilanden een speciale toeristenbelasting die men “ecotasa” noemt, een belasting waarvan de opbrengsten gebruikt worden voor projecten die betrekking hebben met het milieu en verbeteringen in het toerisme.

In totaal wisten 5.9880 bedrijven waar men kan overnachten 64,3 miljoen euro op te halen met de ecotaks. Een groot deel van dit geld gaat naar de regionale overheid maar de eilanden krijgen ook een deel wat ze kunnen gebruiken voor verbeteringen in de toeristische infrastructuur.

Op Mallorca werd 47,7 miljoen euro opgehaald (een 74,2% van het totaal) in 3.886 bedrijven, op Ibiza 9,9 miljoen euro (15,5%) in 951 bedrijven, op Menorca 5,5 miljoen euro (8,5%) in 623 bedrijven en op Formentera 800.000 euro (1,25%) in 235 bedrijven. Daarnaast werd er 300.000 euro (0,45%) opgehaald bij 295 cruises.

Niet iedereen is blij met de ecotaks op de Balearen en men denkt dat er in 2018 tussen de 66.500 en 133.000 toeristen minder naar de eilanden zullen komen omdat men een toeristenbelasting dient te betalen. In principe heeft de ecotaks meer te maken met overnachtingen waarbij men denkt dat er tussen 485.443 en 970.000 overnachtingen minder zullen zijn dit jaar, zo is te lezen op de website vande krant Diario de Ibiza.  Het gaat daarbij hoofdzakelijk om Spaanse toeristen die om op vakantie te gaan in eigen land alleen op de Balearen eilanden en in Catalonië belasting moeten betalen terwijl dat in de rest van Spanje niet nodig is.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.