Dit zijn de automerken die in Spanje gemaakt worden en werk bieden aan 50.000 mensen

Oeps ... foto ontbreekt!

Dit zijn de automerken die in Spanje gemaakt worden en werk bieden aan 50.000 mensen

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Spanje staan 13 grote fabrieken waar auto’s van allerlei merken gemaakt worden. Al deze fabrieken zijn goed voor meer dan 50.000 banen die naast de Seat ook Mercedes, Renault, Volkswagen, Opel, Citroën, Iveco, Nissan en Ford voertuigen fabriceren. In 2017 werden er in totaal 2,8 miljoen voertuigen gemaakt in Spanje, een 1,5% minder dan in 2016. Ondanks de felle concurrentie in deze wereld waarbij automerken altijd zoeken naar de goedkoopste mogelijkheden, is de autosector in Spanje positief over de toekomst.

Er staan in Spanje verspreid over het hele land in totaal 13 grote fabrieken waar 52.651 personen werkzaam zijn en waar jaarlijks 2.848.335 voertuigen gemaakt worden. Een van de bekendste fabrieken is die van Seat nabij Barcelona en wellicht de fabriek van Ford in Valencia maar de grootste fabrikant is de PSA Groupe (Peugeot, Citroën, Opel) met twee fabrieken. Er zijn er echter nog veel meer te vinden en wie weet is jouw auto ook in Spanje in elkaar gezet.

Fabrieken

In de hele Europese Unie zijn 230 fabrieken te vinden waar auto’s gemaakt worden, 13 daarvan staan in Spanje. Er is dus een grote concurrentie waarbij er altijd een mogelijkheid is dat een automerk besluit de hele productie naar een ander, vaak goedkoper land, te verplaatsen. Tot nu toe lukt het de Spaanse fabrikanten om de merken in Spanje te houden als is dat niet altijd even makkelijk. De laatste weken zijn er bijvoorbeeld problemen geweest bij de productie van de PDA Groupe fabrieken waarbij de arbeiders van een van de fabrieken (Aragón) besloten hebben minder loon te accepteren zolang de fabriek maar open blijft en er werk is.

5103f69bea0d024233eccfe65dd7c9d4

Merken

De bekendste autofabriek staat in de gemeente Martorell (Catalonië) waar 8.000 mensen werkzaam zijn en de Seat Ibiza, Seat Leon, Seat Arona en Audi A1 gemaakt worden. In Almussafes (Comunidad Valenciana) staat de Ford fabriek waar 7.791 mensen werken en de Mondeo, Tourneo Connect, Galaxy, Transit Connect, S-Max en Kuga gemaakt worden. De derde grote fabriek is te vinden in Vigo (Galicië) waar auto’s van de PSA Groupe (Peugeot, Citroën en Opel) gemaakt worden. Er zijn 5.500 mensen werkzaam die de Citroën C4 Picasso, Grand C4 Picasso, Citroën C-Elysée, Citroën Berlingo, Peugeot 301 en Peugeot Partner maken.

In Figueruelas (Aragón) staat nog een PSA Groupe fabriek waar 5.389 mensen werken die de Citroën C3 Aircross, Opel Meriva, Opel Crossland X, Opel Mokka en Opel Corsa maken. In Pamplona (Navarra) staat een fabriek waar 4.893 mensen werken en waar de Volkswagen Polo gemaakt wordt terwijl in Vitoria (Baskenland) 5.000 mensen werken om Mercedes auto’s te maken, te weten de Clase V en Vito. In Barcelona (Catalonië) staat een Nissan fabriek waar 4.200 mensen werken en de Navara, Alaskian, NV 200 en e-NV 200 gemaakt worden.

In Valladolid (Castilla y León) staat een Renault fabriek waar 3.900 mensen werken en de Captur en Twizy gemaakt worden terwijl in de Renault fabriek in Palencia (Castilla y León) 3.200 mensen werken aan de Megane IV en Kadjar. In Madrid staat een Iveco fabriek waar 2.400 mensen werken aan de Stralis en Trakker modellen terwijl er in de Iveco fabriek in Valladolid (Castilla y León) 948 mensen werken aan de Iveco Daily. Dan is er ook nog een PSA Groupe fabriek met 950 medewerkers in Madrid te vinden waar de Citroën C4 Cactus gemaakt wordt. De laatste fabriek is te vinden in Ávila (Castilla y León) waar 480 mensen aan de Nissan NT 400 werken.

Ga naar de inhoud