Spanje favoriete emigratieland voor Nederlanders

Spanje favoriete emigratieland voor Nederlanders
Beeld: 123rf

Spanje favoriete emigratieland voor Nederlanders

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens diverse media in Nederland en België vertrekken er dagelijks honderden Nederlanders en Belgen naar andere landen om daar een nieuw leven op te bouwen. Voor de Nederlanders blijkt dat in 2018 (laatste gegevens) Spanje de grote favoriet was om te emigreren terwijl Spanje bij de Belgen in datzelfde jaar op de vierde plaats stond van populaire emigratielanden.

Voor 2019 zullen die gegevens niet veel anders zijn en zoals te lezen is in het magazine VertrekNL stond Spanje op de eerste plaats als favoriet emigratieland voor de Nederlanders gevolgd door Italië, Frankrijk, Oostenrijk en Portugal. In 2018 zijn er volgens officiële cijfers 2.868 Nederlanders naar Spanje geëmigreerd en was dat voor Frankrijk 1.609 emigranten, voor Portugal 812 en voor Italië 507 emigranten. 

NOTA: Officiële cijfers over het aantal geëmigreerde Belgen heeft de redactie niet kunnen vinden.

Veel Nederlanders (en waarschijnlijk ook Belgen) kiezen er voor om binnen Europa te blijven vanwege het behoud van contact met vrienden en familie in eigen land, met name bij ouderen speelt dat een belangrijke rol. Daarnaast zijn de populaire emigratielanden ook de populaire vakantielanden waardoor de nieuwe inwoners bekend zijn met de cultuur en gebruiken in hun nieuwe thuisland.

Het blijkt ook dat naast emigranten uit Nederland en België die naar Spanje zijn vertrokken om daar te rentenieren of van de oude dag te genieten onder de zon, veel emigranten ook bedrijven beginnen in Spanje of daar als zelfstandige gaan werken. Ook het goedkoper leven in Spanje trekt veel emigranten aan om naar het Zuid Europese land te vertrekken.

Ga naar de inhoud