Slechts 1 op de 10 werknemers werkt thuis in Spanje

Slechts 1 op de 10 werknemers werkt thuis in Spanje
Beeld: Freepik

Slechts 1 op de 10 werknemers werkt thuis in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In het jaar van de corona-crisis 2020 werd het thuiswerken in het begin van de eerste corona-golf vrijwel verplicht voor veel bedrijven maar naarmate de versoepelingen toenamen ging men ook minder thuiswerken. Uiteindelijk eindigde 2020 met 1,9 miljoen thuiswerkers terwijl dat in de piek van de eerste corona-golf nog meer dan 3 miljoen thuiswerkers waren.

Is het thuiswerken nu alweer minder interessant aan het worden? Hebben de Spaanse werkgevers en werknemers er nu alweer genoeg van om elke dag vanuit huis te werken? 

Het lijkt er wel op want van het maximale aantal thuiswerkers (teletrabajadores) tijdens de piek van de eerste corona-golf van meer dan 3 miljoen is eind 2020 alweer gedaald naar 1,9 miljoen, dus bijna 1,1 miljoen minder thuiswerkers in Spanje.

Randstad Spanje heeft dat gemeld in een rapport waarbij gekeken is naar de cijfers van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) waarin te lezen is dat in het laatste kwartaal van het afgelopen jaar er 1.923.800 thuiswerkers waren in Spanje. In het tweede kwartaal van 2020 waren dat volgens de INE echter nog 3.015.200 thuiswerkers.

Als er dan gekeken wordt naar het totaal aantal werkenden in Spanje eind 2020 van meer dan 19,3 miljoen dan werkt dus slechts 9,9% van huis uit terwijl dat in het tweede kwartaal van 2020 nog 16,2% en in het derde kwartaal 10,3% was.

Ondanks de belangrijke daling van ‘teletrabajadores’ waren er in Spanje nog nooit zoveel thuiswerkers. Het oude record aantal stond op 951.800 thuiswerkers in 2019 maar dat is dus nu nog steeds meer dan twee keer zoveel.

Uit het onderzoek van Randstad Spanje blijkt ook dat er meer vrouwen dan mannen van huis uit werken, respectievelijk 10,8% en 9,3%. Als gekeken wordt naar leeftijden dan zijn de werkenden in de leeftijdsgroep 25 tot 45 jaar de ‘trabajadores’ die het meeste thuiswerken.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.