Search
menu
Search

Spanje krijgt een landelijk jachtverbod op de Iberisch wolf

Spanje ktijgt een landelijk jachtverbod op de Iberisch wolf
Beeld: Pixabay

Spanje krijgt een landelijk jachtverbod op de Iberisch wolf

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het jagen op wolven is binnenkort niet meer toegestaan in Spanje. Het Ministerie van Ecologische Transitie heeft na overeenkomsten met verschillende regionale overheden het voor elkaar gekregen om alle wolvenpopulaties op de lijst van speciale beschermde diersoorten te plaatsen waardoor automatisch de jacht op de ‘lobos’ niet meer is toegestaan in heel Spanje.

Er was een dubbele stemming tijdens een bijeenkomst van alle regionale overheden nodig om het wetsvoorstel van de ‘Comisión Estatal de Patrimonio Natural’ van het ‘Ministerio de Transición Ecológica’ aan te nemen maar uiteindelijk was een gewone meerderheid van de stemmen genoeg om de wolven in Spanje te beschermen.

De autonome regio’s Cantabrië, Asturië, Castilië en León en Galicië waar 98% van de wolven leeft en die regio’s die door de conservatieve partij Partido Popular beheerd worden hebben tegen gestemd. Alle andere autonome regio’s stemden voor bescherming van de Iberische wolf.

Tot nu toe waren de wolven ten zuiden van de Duero rivier reeds beschermd maar daar komen nu de wolven ten noorden van de Duero rivier bij. De Iberische wolf wordt nu vermeld op de speciale lijst ‘Listado de Especies Silvestres en Régimen de Protección Especial’ waardoor de Spaanse/Iberische wolf beschermd wordt. 

Noord Spanje

Met name in Cantabrië, Asturië, Castilië en León en Galicië waar in het achterland sprake is van leegloop verdedigt men de jacht als middel om juist de leegloop in het platteland tegen te gaan. 

Daarnaast vindt men dat de boeren en landbouwers beschermd moeten worden van aanvallen van wolven die dus gecontroleerd moeten worden door middel van de jacht.

Hoeveel

De vraag is echter, hoeveel Iberische wolven zijn er nog in Spanje? De laatste cijfers zijn van 2012-2014 toen er 297 roedels geteld werden in Spanje. Het overgrote deel van de Iberische wolf leeft in Castilië en León, Galicië, Asturië, Cantabrië en in mindere mate Baskenland, la Rioja en Castilla-La Mancha.

Het gaat altijd om schattingen maar men meent dat er tussen de 2.000 en 2.500 Iberische wolven leven in Spanje. Het probleem van de Iberische wolf is dat ze veel schade veroorzaken bij boeren en met name veetelers.

Zo werden er tot 30 september 2020 in Castilië en León 1.034 aanvallen van wolven geregistreerd waardoor 1.091 dieren gedood werden. De boeren krijgen in de meeste gevallen een financiële compensatie maar dat dekt de prijs van een gedood dier bijna nooit.

Iberische wolf

De Iberische wolf (Canis lupus signatus) is een kleine ondersoort van de wolf die alleen in Spanje en Portugal voorkomt.

Deze Iberische wolf heeft een iets rossiger vacht dan de grijze wolf. Ze zijn iets kleiner dan ondersoorten uit noordelijker gebieden in Europa. De vacht is in de winter voorzien van een grauwe dekvacht en in de zomer verliest de wolf veel van zijn haren en heeft dan een enigszins ‘shabby’ uiterlijk. De poten zijn breed aan de onderkant, zodat het dier in rotsachtige streken een goede grip op de ondergrond heeft.

Iberische wolven leven in paren of kleine familiegroepen en maken jacht op jonge reeën, konijnen, egels, ratten, hagedissen, vogels en insecten. Ook eten ze eieren en vruchten zoals bessen. 

Een groep bestaat meestal uit een mannetje en een vrouwtje, voor langere tijd vergezeld door hun eigen opgroeiende nageslacht. Meestal verlaten de jongen na de puberteit de groep en vinden een eigen partner. Het komt zelden voor dat de ondersoort in grotere groepen jaagt of leeft.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?