Alles over de opbouw en prijzen van de benzine en diesel in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Alles over de opbouw en prijzen van de benzine en diesel in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Eenieder die in Spanje woont of daar vaak op bezoek komt en met de auto rijdt weet dat tanken in Spanje goedkoper is dan in Nederland en België. Spanje is echter wel een van de EU landen met de hoogste brandstofprijzen vóórdat er de belasting en andere kosten bij opgeteld worden. Ondanks de hoge inkoopprijzen voor de tankstations in Spanje zijn de uiteindelijke pompprijzen toch lager dan andere landen omdat er minder belasting wordt geheven door de Spaanse overheid en minder marge is voor de tankstations.

Spanje is voor de autorijders een geweldig land. Nieuwe auto’s kopen is vaak goedkoper dan in Nederland en België terwijl ook tweedehands auto’s weliswaar goedkoper zijn maar niet altijd beter. De wegenbelasting (of in het Spaans Impuesto de Circulación) is vergeleken met Nederland en België een lachertje wat dan ook de reden is waarom er zoveel grote auto’s rondrijden die vaak ook nog op diesel rijden (daar wordt in Spanje niets extra voor gerekend). Als je daarnaast de tolwegen probeert te vermijden en over de ‘gratis’ staats/nationale wegen rijdt wordt het rijden goedkoop, al gaat dat schijnbaar vanaf 2024 met het nieuw te introduceren tol-vignet veranderen in Spanje.

Hogere inkoop

Spanje staat toch bekend als een duur EU-land met een van de hoogste benzineprijzen voordat de extra kosten en belastingen erbij opgeteld worden. In Spanje kost, volgens de laatste Weekly Oil Bulletin, een liter benzine 0,798 euro terwijl dat in Nederland 0,829 en in België 0,769 euro is. Bij de diesel staat Spanje ook hoog op de lijst binnen de EU met een literprijs van 0,796 euro terwijl dat in Nederland 0,881 euro is maar in België 0,811 euro. ECHTER als gekeken wordt naar de eindprijs die de consument bij de pomp betaalt, is Spanje weer goedkoper dan andere EU-landen waaronder Nederland en België.

Benzine (gasolina súper 95) vergeleken

In Spanje kost een liter benzine als inkoop 0,798 euro waar de speciale belastingen (Impuesto Especial sobre Hidrocarburos) en de btw (IVA) met een totaal van 0,740 euro bijkomen. Hiermee komt de consumentenprijs op 1,538 euro per liter te staan.

In Nederland kost een liter benzine als inkoop 0,829 euro waar de speciale belastingen en de btw met een totaal van 1,181 euro bijkomen. Hiermee komt de consumentenprijs op 2,010 euro per liter te staan.

In België kost een liter benzine als inkoop 0,769 euro waar de speciale belastingen en de btw met een totaal van 0,888 euro bijkomen. Hiermee komt de consumentenprijs op 1,657 euro per liter te staan.

Met andere woorden, Spanje is gemiddeld 0,472 euro goedkoper dan Nederland en 0,119 euro goedkoper dan België. (klik hier voor de actuele EU prijzen)

Diesel (gasóleo A) vergeleken

In Spanje kost een liter diesel als inkoop 0,796 euro waar de speciale belastingen (Impuesto Especial sobre Hidrocarburos) en de btw (IVA) met een totaal van 0,626 euro bijkomen. Hiermee komt de consumentenprijs op 1,422 euro per liter te staan.

In Nederland kost een liter diesel als inkoop 0,882 euro waar de speciale belastingen en de btw met een totaal van 0,834 euro bijkomen. Hiermee komt de consumentenprijs op 1,716 euro per liter te staan.

In België kost een liter diesel als inkoop 0,812 euro waar de speciale belastingen en de btw met een totaal van 0,897 euro bijkomen. Hiermee komt de consumentenprijs op 1,708 euro per liter te staan.

Met andere woorden, Spanje is gemiddeld 0,294 euro goedkoper dan Nederland en 0,286 euro goedkoper dan België. (klik hier voor de actuele EU prijzen)

Opbouw brandstofprijs Spanje

In Spanje worden de prijzen, waarschijnlijk net zoals in andere landen, op de volgende wijze berekend. In het geval van benzine bestaat 31% van de prijs uit de inkoop (materia prima) die bepaald wordt door de brandstof- en oliemarkt. 15% van de prijs wordt bestemd voor transport, distributie, reclame etc. (costes fijos). 52% van de prijs is bestemd voor belastingen waaronder de IVA (btw) en de speciale belastingen op brandstof. Slechts 2% van de hele literprijs is voor de leverancier van de benzine, te weten het tankstation of merk die de benzine verkoopt. In het geval van de diesel liggen de verhoudingen ongeveer hetzelfde maar is de inkoop 34% van de prijs, de distributie etc. 16%, de belastingen 48% en de 2% speling voor de leverancier/verkoper, dus de tankstations.

United Consumers legt de opbouw van de benzineprijs in Nederland uit als 37% productie, 38% accijns, 17% btw en 8% marge. Bij diesel is dat net iets anders, te weten 45% productie, 28% accijns, 17% btw en 10% marge.

Belastingen

Spanje heeft dus als inkoopsprijs hoge benzine- en dieselprijzen maar na de toevoeging van o.a. de belastingen blijven de brandstofprijzen lager dan in Nederland en België. Spanje heft twee belastingen op een liter benzine/diesel te weten de IVA (btw) en de speciale belastingen of accijns die verschillend is. De truc waardoor tanken in Spanje goedkoper is zit hem in het feit dat de twee belastingen bij elkaar opgeteld in Spanje een kleiner deel van de opbouw van de uiteindelijke prijs aan de pomp is dan in andere landen waaronder Nederland en België.

Autorijden is dus nog steeds goedkoper in Spanje dan in Nederland en België wat goed nieuws is voor diegene die in Spanje woont of daar vaak op bezoek/vakantie is met de eigen auto.

Ga naar de inhoud