Nieuw fiets- en wandelpad in de maak tussen Cambrils, Mont-roig, Miami-Platja en l’Hospitalet

Nieuw fiets- en wandelpad in de maak tussen Cambrils, Mont-roig, Miami-Platja en l'Hospitalet
Beeld: via canva.com

Nieuw fiets- en wandelpad in de maak tussen Cambrils, Mont-roig, Miami-Platja en l’Hospitalet

De voormalige spoorlijn tussen Cambrils en Vandellòs aan de Costa Dorada wordt omgebouwd tot een groene route (via verde) voor voetgangers en fietsers. Het spoorbedrijf Adif investeert 5,8 miljoen euro om van de 19,3 kilometer lange verlaten spoorlijn een gedeelde route te maken voor rustig verkeer. Deze via verde zal een aanzienlijke verbetering worden wat betreft de verbinding tussen de populaire kustplaatsen ten zuiden van Cambrils, waar veel populaire campings te vinden zijn die verbonden zullen worden via een fiets- en wandelpad.

De breedte van het voormalige spoortracé wordt aangepast naar 5 meter om plaats te bieden aan zowel voetgangers als fietsers. Er worden nieuwe oversteekplaatsen gemaakt, zowel voor voetgangers als gemotoriseerd verkeer, om de barrièrewerking van de oude infrastructuur weg te nemen. Ook worden sommige onderdoorgangen aangepast qua afmeting.

Andere werkzaamheden zijn onder meer het aanpassen of verwijderen van enkele bruggen en viaducten. De omgeving rond de oude stations wordt ingericht als rustplaats, met straatmeubilair en bewegwijzering. Ook de afwateringsconstructies langs de route worden schoongemaakt en verbeterd.

Het project zal deels gefinancierd worden met Europese middelen uit het EU-Herstelfonds. Dit fonds, bekend als NextGenerationEU, voorziet lidstaten van financiële steun voor duurzame projecten om sterker uit de coronacrisis te komen.

Deze eerste fase van de ombouw tot groene route wordt later aangevuld met een tweede fase. Hiervoor is al bijna 2,1 miljoen euro uitgetrokken. In dit deel van het project worden aanpassingen gedaan aan een traject van 8 kilometer tussen Cambrils en het pretpark PortAventura.

Er komen extra oversteekplaatsen voor voetgangers, waaronder een nieuwe voetgangersbrug aan het eind van de route. Ook hier worden enkele onderdoorgangen verbeterd of gesloopt en worden overwegen aangepakt.

In een later stadium zal dit nieuwe fiets- en wandelpad in Cambrils verbonden worden met de toekomstige TramCamp, een tramlijn die vanaf Cambrils via Salou naar Tarragona, en later ook naar Reus en het regionale vliegveld moet gaan. Zowel de TramCamp als het nieuwe fiets- en wandelpad zijn aanzienlijke verbetering voor de toeristen, maar ook voor de inwoners van deze streek.

Ga naar de inhoud