Search
menu
Search

Honderden demonstranten tegen de jacht met honden in Spanje

Honderden demonstranten tegen de jacht met honden in Spanje
Beeld: Plataforma NAC / facebook

Honderden demonstranten tegen de jacht met honden in Spanje

Honderden mensen hebben gedemonstreerd in Spanje voor een einde aan de jacht met honden. In tientallen Spaanse steden zijn zondag duizenden mensen de straat op gegaan om een einde te eisen aan de jacht, te beginnen met de jacht waarbij gebruik wordt gemaakt van honden. Ook willen ze dat jachthonden worden opgenomen in de Dierenwelzijnswet.

In Madrid kwamen ongeveer 1.200 mensen, volgens de politie, samen met hun honden om te demonstreren. Vooral windhonden en podencos, de rassen die tijdens de jacht het meest te lijden hebben. Volgens het protestplatform NAC is Spanje het enige EU-land waar de jacht met deze dieren nog is toegestaan.

Tijdens het protest in de Spaanse hoofdstad heeft de woordvoerster van NAC de bemoeienis van de jachtlobby met de totstandkoming van de dierenwelzijnswet bekritiseerd. Deze lobby zou veel druk hebben uitgeoefend om jachthonden uiteindelijk uit te sluiten van de wet.

De rassen windhond en podenco worden het meest gebruikt bij de jacht en lijden daarom ook het meest onder mishandeling en verwaarlozing. Hun “levensduur” als jachthond is beperkt, waarna ze vaak in de steek worden gelaten. Vandaar dat op de demonstratie vooral eigenaren van deze rassen aanwezig waren.

Volgens de organisatoren van het protest heeft de machtige jachtlobby ervoor gezorgd dat jachthonden uiteindelijk zijn uitgesloten van de nieuwe Spaanse dierenwelzijnswet. Dit tot teleurstelling van dierenactivisten. Zij vinden dat de wet de rechten van sommige honden beschermt, maar andere honden juist onbeschermd laat.

Er werd niet alleen in Madrid gedemonstreerd. In Castilië en León gingen in zeven van de negen provinciehoofdsteden mensen de straat op. De grootste protesten waren in Valladolid, Burgos en Segovia. In Valladolid waren bijna 100 mensen met 30 honden aanwezig. In Burgos en Segovia ieder ongeveer 50 deelnemers en in de overige steden enkele tientallen.

Ga naar de inhoud