Search
menu
Search

Spanje wordt de fabriek van 10 eurobiljetten voor de hele eurozone in 2024

Spanje wordt de fabriek van 10 eurobiljetten voor de hele eurozone in 2024
Beeld: via canva.com

Spanje wordt de fabriek van 10 eurobiljetten voor de hele eurozone in 2024

Spanje is in 2024 verantwoordelijk voor de productie van alle 10 eurobiljetten die in de eurozone in omloop worden gebracht. Daarnaast produceert het land ook een deel van de nieuwe 5 eurobiljetten. Dit is besloten door de Europese Centrale Bank (ECB). Spanje produceert in 2024 meer dan 424 miljoen 10 en 313 miljoen 5 eurobiljetten, naast de 20, 50, 100 en 200 eurobiljetten.

De Centrale Banken van de eurolanden maken een schatting van hoeveel biljetten vervangen moeten worden, omdat ze niet meer geschikt zijn voor circulatie. Ook kijken ze naar de verwachte vraag naar contant geld. Er zijn verschillende redenen waarom biljetten aan vervanging toe zijn zoals slijtage en fraudebestendigheid.

Naast de biljetten die aan vervanging toe zijn, produceren de Centrale Banken ook nieuwe biljetten om aan de verwachte vraag te voldoen. Hoewel het gebruik van contant geld in veel landen afneemt, blijft er nog steeds een aanzienlijke vraag. De ECB maakt een inschatting van de totale behoefte aan nieuwe eurobiljetten voor het komende jaar, op basis van de input van de nationale Centrale Banken.

Zodra de totale productiebehoefte bekend is, wordt deze verdeeld over de verschillende nationale Centrale Banken. Elke bank krijgt een aandeel toegewezen op basis van zijn kapitaalaandeel in de ECB.

De Banco de España is daarmee verantwoordelijk voor ongeveer 8% van de eurobiljettenproductie. Alleen Duitsland, Frankrijk en Italië hebben een groter aandeel.

Bij het toekennen van de productie per coupure (biljetwaarde) wordt niet alleen gekeken naar het aandeel, maar ook naar efficiëntie. De kosten per biljet verschillen per waarde. Zo is een 100 eurobiljet duurder om te produceren dan een 5 eurobiljet.

Hoewel landen vaak een deel van de productie van een bepaalde coupure toegewezen krijgen, wisselt dit meestal per jaar. Zo produceerde Spanje in 2022 en 2023 een deel van de 50 eurobiljetten, maar is het in 2024 dus verantwoordelijk voor alle 10 eurobiljetten.

Het publieke bedrijf IMBISA zal verantwoordelijk zijn voor de productie van 424,2 miljoen 10 eurobiljetten. Daarnaast worden er ook 313,8 miljoen 5 eurobiljetten geproduceerd in Spanje in 2024.

In 2024 zullen er ook 1,5 miljard biljetten van 50 euro, 564,9 miljoen van 20 euro, 527,5 miljoen van 100 euro en 164,2 miljoen van 200 euro worden gedrukt. Er zullen echter geen biljetten van 500 euro worden gedrukt. De productie van de biljetten van 50, 20, 100 en 200 euro wordt uitbesteed aan andere landen die de euro gebruiken. Dit is omdat de productie van eurobiljetten een gedeeld proces is waaraan alle nationale Centrale Banken van de eurozone deelnemen.

Productie van biljettenpapier

In Spanje begint de productie van eurobiljetten met de fabricage van speciaal papier in de papierfabriek van de Spaanse staatsdrukkerij Fábrica Nacional de Moneda y Timbre (FNMT) in Burgos. Dit papier wordt gemaakt van 100% katoenvezels, wat zorgt voor stevigheid en slijtvastheid. Tijdens het papierproductieproces worden de volgende beveiligingskenmerken toegevoegd:

  • Een watermerk dat alleen zichtbaar is als je het biljet tegen het licht houdt.
  • Een beveiligingsdraad van metaal of kunststof.
  • Een speciaal patroon van dekens in het papier.

Ook wordt er een metalen folie in het papier geperst voor extra bescherming tegen vervalsing. Het biljettenpapier wordt vervolgens in vellen geknipt en getransporteerd naar de biljettendrukkerij van IMBISA in Madrid. Deze drukkerij is voor 80% in handen van de Banco de España en voor 20% van de FNMT.

In de biljettendrukkerij vindt de eigenlijke productie van de eurobiljetten plaats. Dit gebeurt op speciale bankbiljetpersen, die het papier bedrukken met meerdere kleuren inkt en beveiligingselementen. De biljetten worden gedrukt op grote vellen met aan beide zijden 8 biljetten. Nadat de voor- en achterkant zijn bedrukt, worden de vellen in afzonderlijke biljetten geknipt.

Nadat de biljetten zijn bedrukt en geknipt, doorlopen ze strenge kwaliteitscontroles. Biljetten met de minste fouten worden goedgekeurd en verpakt voor distributie naar banken en geldautomaten. Biljetten die niet aan de kwaliteitseisen voldoen worden vernietigd.

Ga naar de inhoud