Verbod op het gebruik van dieren in circussen is nog niet landelijk geregeld in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Verbod op het gebruik van dieren in circussen is nog niet landelijk geregeld in Spanje

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Een algemeen verbod op het gebruik van dieren in circussen is op dit moment nog steeds niet landelijk geregeld in Spanje. Een gemeente mag op dit moment alleen een circus met dieren verbieden als er sprake is van dierenmishandeling of misbruik. Gezien het feit dat de Spaanse regering blijkbaar geen standpunt inneemt hierover hebben veel autonome overheden besloten hun eigen regels op te stellen. De stad Madrid wil zich daarbij voegen door circussen met dieren te gaan verbieden.

Op dit moment mogen Spaanse gemeenten alleen een circus die dieren gebruikt voor vermaak van het publiek verbieden wanneer geconstateerd wordt dat de dieren mishandeld of slecht behandeld worden. Dankzij het feit dat de gemeente Madrid, met de stemmen van alle politieke partijen behalve de Partido Popular (PP), nieuwe regels wil gaan opstellen voor circussen met dieren in de stad Madrid, is er weer een discussie ontstaan in het land.

Volgens de circus eigenaren zullen er bij een landelijk verbod op het gebruik van dieren in de shows duizenden banen verloren gaan omdat niemand meer naar een circus zal gaan. Helaas voor hen is echter gebleken in andere autonome deelstaten en gemeenten waar men circussen met dieren verbiedt dat dit niet zo is. Ook in andere Europese landen mogen geen dieren meer gebruikt worden in circussen en hebben de eigenaren van deze circussen zich zo aangepast dat ze dit overleefd hebben.

Autonome deelstaten

Op dit moment kunnen circussen met dieren voor vermaak dus alleen verboden worden wanneer er sprake is van dierenmishandeling of slechte behandeling van de circusdieren. Er zijn echter uitzonderingen en dat is te danken aan de autonome deelstaten in Spanje. De autonome overheden hebben het recht om eigen regels op te stellen en er zijn er ook genoeg die dat gedaan hebben.

Zo zijn circussen met dieren in de regio’s Catalonië, Andalusië, Comunidad de Madrid, castilla y León, Extremadura, Galicië, Baskenland, Murcia en de Balearen steeds minder te zien omdat gemeenten zich makkelijker kunnen wenden tot de regionale of autonome regels. Als er sprake is van een “trato antinatural” dus een onnatuurlijke situatie of “utilización abusiva” misbruik of “un tratamiento indigno” een onwaardige behandeling kan een gemeente besluiten een circus niet toe te staan.

Er zijn op dit moment in de eerder genoemde deelstaten dan ook bijna tot geen circussen meer te vinden waar dieren onderdeel zijn van de show en voor vermaak van het publiek moeten zorgen. Landelijke regels zijn er echter nog niet en zoals het er nu naar uitziet zal dat er ook nog niet zo snel komen, tenzij de EU zich ermee zal gaan bemoeien maar ook die kans is op dit moment nog niet zo erg groot.

Meer dan circussen

De Partij voor de Dieren (PACMA) in Spanje wil echter verder gaan dan alleen maar een verbod op het gebruik van dieren in circussen. Zij willen namelijk dat alle activiteiten waar dieren bij gebruikt worden voor vermaak worden afgeschaft. Dat gaat dan van de circussen met dieren naar het stierenvechten, stierenrennen en alle andere activiteiten waarbij stieren en/of jonge koeien bij betrokken zijn. PACMA wil echter ook een verbod hebben op de ponys of ezels bij de lokale feesten of zoals in de zuid Spaanse plaats Mijas als transportmiddel (taxi), het gebruik van dieren bij middeleeuwse markten en optochten en zelfs processies zoals romerias waarbij men veelvuldig gebruik maakt van paarden al dan niet met wagen/kar.

Ga naar de inhoud