skip to Main Content
6 redenen waarom in het buitenland en in Spanje wonen goed is voor je ontwikkeling

6 redenen waarom in het buitenland en in Spanje wonen goed is voor je ontwikkeling

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

VALENCIA – Veel Nederlanders en Belgen dromen over het wonen in het buitenland en als het even kan het liefst in Spanje. Nu heeft het wonen in Spanje uiteraard veel voordelen maar er zijn ook nadelen. Daarom moet je jezelf voorbereiden op een grote wijziging, iets wat ook blogster Sofie Lambrou ervaarde toen ze in 2014 tijdelijk voor stage naar Valencia verhuisde en sinds 2017 daar definitief is gaan wonen. Op haar blog soofinvalencia.com schrijft ze over haar ervaringen en geeft ze insider tips over wat er te zien en te doen is in de steeds populairder wordende stad Valencia.

Hieronder een van haar in het Nederlands geschreven verhalen getiteld “6 redenen waarom in het buitenland wonen goed is voor je ontwikkeling”. Het verhaal is in de ik-vorm geschreven omdat het over eigen ervaringen gaat. Sofie’s blog is op dit moment nog in het Engels online te lezen maar binnenkort is er ook een Nederlandse versie die wij tevens zullen plaatsen op de hoofdpagina van SpanjeVandaag. Het woord is aan Sofie:

Sinds januari 2017 woon ik permanent in Valencia en wanneer ik terugkijk op het afgelopen jaar kan ik zeggen dat ik me op een aantal persoonlijke vlakken enorm heb ontwikkeld. Ik heb veel geleerd over mezelf, over anderen en over het leven. De ervaring in het buitenland te wonen heeft me veel goeds gebracht en ik zou het daarom ook aan iedereen aanbevelen. In dit artikel vertel ik je waarom ik vind dat in het buitenland wonen goed is voor je ontwikkeling:

Je maakt nieuwe vrienden waarmee je vaak veel gemeen hebt en die dezelfde kijk op het leven hebben

Sinds ik in Valencia woon heb ik een hele hoop nieuwe vrienden gemaakt. Het ging vrij snel omdat ik veel mensen ontmoette waarmee ik veel gemeen had. Zij zijn namelijk ook niet voor niets naar het buitenland gegaan. Ik leer veel van ze en ze inspireren me. Ook heb ik een aantal Spanjaarden leren kennen die me inzicht gegeven hebben in de Spaanse cultuur, de taal en gewoonten. Naast dat je nieuwe vriendschappen opbouwt, laat je ook vriendschappen los. Loslaten hoort erbij en ergens is dat helemaal niet erg. Je leert wie je echte vrienden zijn en wie niet en je steekt nu je energie in de juiste mensen.

Je zelfvertrouwen krijgt een boost

Dit is voor mij de allerbelangrijkste ontwikkeling geweest. Ik ben altijd erg onzeker geweest over mijn kunnen. Ik vond mezelf niet slim genoeg, niet creatief genoeg en ik wist nooit echt wat mijn sterke punten waren. Sinds ik weg ben uit mijn ‘comfort-zone’ heb ik mezelf beter leren kennen. Dit is denk ik gekomen omdat ik eigenlijk helemaal opnieuw moest beginnen: een nieuwe baan, een nieuw huis, nieuwe vrienden en een nieuwe omgeving. Ik had dan wel mijn vriend aan mijn zijde, maar hij woont al meer dan 12 jaar in Valencia. Ik heb zelf mijn kringetje moeten opbouwen. Als ik hierop terugkijk heb ik enorm veel zelfvertrouwen gekregen, doordat het allemaal gelukt is. Sinds een paar maanden kan ik echt zeggen dat ik trots ben op mezelf.

Je zult ontdekken dat je alles kunt, net zoals je thuis voelen in een ander land

Dit heeft ook veel raakvlakken met zelfvertrouwen. Dingen worden makkelijker om te doen, omdat je al een hele grote stap hebt gemaakt en daardoor ben je minder bang om dingen uit te proberen. Zo ben ik mijn eigen projectjes gestart. Mijn blog: soofinvalencia.com is daar een voorbeeld van. Ook ben ik met een vriendin bezig met het maken een hip boekje over Valencia. Dit zijn allemaal dingen die ik eerder niet had gedurfd.

Je leert dat materialistische dingen lang niet zo belangrijk zijn als ervaringen en herinneringen

Het salaris dat ik hier in Spanje verdien is lang niet zo hoog als wanneer ik in Nederland zou hebben gewerkt. Ook zijn de banen iets minder uitdagend. Echter heb ik tot nu toe zo veel bereikt door in het buitenland te zijn gaan wonen, dat ik dat helemaal niet meer erg vind. Ik voel me hier ook veel gelukkiger en ik denk dat dat het belangrijkste is. Dan heeft mijn voorkeur toch hier in Spanje wat vaker een terrasje te pakken dan in Nederland veel kleren kunnen kopen en het sparen voor een autootje of iets dergelijks.

Je gaat je realiseren wie er echt belangrijk zijn in je leven

Je gaat veel meer nadenken over wie nou echt belangrijk voor je zijn. Je gaat daar meer energie in stoppen en je laat alle oppervlakkige relaties los. Je gaat voelen hoe belangrijk de mensen zijn die ver weg van je zijn en je gaat het veel meer waarderen wanneer je deze mensen dan weer ziet. Daar geniet je meer van dan als je elkaar dagelijks ziet. Dat vind ik wel het bijzondere aan het in het buitenland wonen.

Je zult veel leren over je eigen land

Je gaat de verschillen herkennen tussen het land waar je gaat wonen en je eigen land. Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat in Nederland alles super goed geregeld is, in vergelijking met Spanje. Wat me ook heel erg is opgevallen, is dat men in Nederland in de horeca veel gastvrijer is en dat men veel meer hun best doet om geld binnen te halen. In Nederland heb ik in de horeca bijvoorbeeld geleerd om nieuwe gasten nooit te laten wachten en als ze moeten wachten bied je je excuses aan. Wanneer er een glas leeg is of zelfs bijna leeg, dien je te vragen of men nog iets anders wil drinken. In bepaalde Spaanse restaurantjes of terrasjes kun je gerust een half uur wachten voordat je geholpen wordt en als je glas leeg is, moet je zelf vragen om nog een drankje te bestellen.

Daarnaast ga je dingen missen uit het land waar je vandaan komt en je gaat daarom dingen waar je eerst niet zo veel waarde aan hechtte, veel meer waarderen.

Persoonlijk mis ik de typisch Hollandse stamppot met rookworst heel erg, terwijl toen ik in Nederland woonde ik liever de Griekse gerechten van mijn vader at.

Hoewel er veel verschillen zijn en het leven in Nederland ook zeker zijn voordelen heeft, blijf ik hier voorlopig nog wel even wonen! En jullie? Is het ook niet tijd om eens de uitdaging aan te gaan en uit je comfort zone te stappen?;)

Liefs, Sofie
Persoonlijke tips over het bezoeken van Valencia en wonen in Valencia

Auteur: Sofie Lambrou
Foto’s: Sofie Lambrou
Bron: soofinvalencia.com

Anders

Dit artikel is aangeleverd en aangepast door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Dit bericht heeft 20 reacties
 1. Leuk artikel. Herkenbaar. Ik ben nog niet in València geweest. Ik ben benieuwd naar je verhalen. Ik ga je blog ook volgen!

 2. Wel een leuk en positief verhaal. Ja, de ene mens is de andere niet en iedereen moet voor zichzelf uitmaken of je definitief in Spanje wil gaan wonen en er te blijven.
  Wat ik wel heb opgemerkt is dat als 1 van de gepensioneerden komt te overlijden, of 1 van beiden ziek wordt, er dan naar eigen land wordt teruggekeerd.
  Was het niet om mijn bejaarde moeder, zoon en kleinkind zou ik mij in Spanje goed kunnen aarden want de taal spreek ik al vlokjes. Kijk er al naar uit om in april terug te vertrekken.
  Wat mij betreft voel ik mij daar in mijn nopjes.

  1. Zitten ongeveer op hetzelfde spoor.Ik hoop dat we kunnen vertrekken want er zijn gezondheidsproblemen bij mijn man afwachten.

  2. Hi Sonia, bedankt voor je reactie en fijn om te horen dat je het een leuk en positief verhaal vindt. Ik voel me hier ook op mijn plek, maar ik kan me voorstellen dat lastig wordt als er iemand komt te overlijden. In ieder geval bedankt voor het lezen van het artikel. 🙂

 3. De ik-ervaringen van anderen die een diversiteit aangeven aan gevoelsmatige belevingen in Spanje . Kan natuurlijk ook in andere landen beschreven worden. Maar even Spanje tegen het licht houden kan geen kwaad . Het ophemelen , laten we nog een stap verder gaan. Het oprekken van eigentijdse ervaringen wil nog niets zeggen over de juiste feiten.
  De voor en nadelen van Spanje of een ander land in vergelijking met Nederland.

  Blijft hangen bij de persoonlijke doelstelling van bijv. emigratie / residentschap , stage , vaste werkplek / wel of niet permanent wonend. Ik blijf er bij als je niet geboren bent in Spanje of niet in een vroeg staduim er op gegroeid bent . Zal er altijd een figuurlijke cultuur muur blijven bestaan hoe hard het ook overkomt. Hoe gaat men hier mee om dat is de vraag.
  Open staan voor nieuwe belevingen elders is geen gemakkelijke opgave.
  Het blijven vergelijken kan ook negatief uitpakken en heimwee / terug verlangen naar land van herkomst.

  Goed overwogen beslissingen zijn wel aan te bevelen. Het weer in Spanje heeft ook zijn ups en downs. Een bepaalde slag om de arm wat betreft het behouden van bewegingsvrijheid . Gaat het niet meer naar wens en kan je daar dan snel op reageren door voor een periode terug te gaan naar
  Nederland is wel een pluspunt mits het ook betaalbaar blijft.
  Voor vaste residenten is dat weer anders. Dat kost meer tijd en geld wat niet voor iedereen is weggelegd. Op latere leeftijd het niet meer kunnen opbrengen speelt ook nog mee.
  Door een droombril heen kijken veroorzaakt soms problemen. De ene wil echt nooit meer terug naar het land van herkomst de ander baalt ervan ooit weggegaan te zijn uit Nederland.

  Een goed doordacht plan met degelijke buffers om te kunnen opvangen is de basis . De taal beheersing is logisch en verstandig . Leve het leven pluk de dag en geniet. Als de vlam gaat flikkeren wil niet zeggen dat de kaars opgebrand is…

  Eten en drinken is nu eenmaal nodig , anders gaat het niet goed. Te weinig drinken is bij warmte niet goed. Plezierig aan tafel gaan is met lekker eten een dagelijkse verrassing een genot door de mond . Met een mooi uitzicht erbij . Geweldig .

  De uitdaging die je op de proef stelt in een ander land naar keuze. Dat is een persoonlijke keuze .

 4. in de buurt van valencia zijn supermecados die nederlandse produkten verkopen dus gewoon hollanse pot geen probleem

 5. Ik snap ook dit hele artikel niet. Het is volgens mij een gebrek aan kennis van het spaanse leven. Veel buitenlanders denken het uitgevonden te hebben maar snappen de ballen er niet van. Je wordt niet zomaar een spaans-denkende of praat je alleen maar vanuit je eigen cultuur.
  J.A. Hoogwegt

  1. @Janarie; Ik snap niet wat jij niet snapt? En dus snap ik je opmerking ook niet.
   Het is toch leuk dat iemand zijn ervaringen op schrijft? Zoveel mensen zoveel ervaringen.

   1. @rudy leuk dat jij het wel leuk vindt dat ik over mijn ervaringen heb geschreven. Maar ach, iedereen heeft er een eigen mening over. Ik ben zelf in ieder geval erg positief en dankbaar dat ik in Spanje terecht ben gekomen:).

  2. Beste Janarie, bedankt voor je reactie. Ik heb dit artikel vanuit mijn eigen perspectief geschreven, daar hoef je het uiteraard niet mee eens te zijn. Iedereen kijkt er op een andere manier naar. Ikzelf kijk er vooral positief naar en ik ben blij en dankbaar dat ik in Spanje terecht ben gekomen.

 6. Heel leuk, en informatie artikel! Dank daarvoor. Wij gaan zeker haar “ blog “ volgen! Wij zijn dol op positief ingestelde mensen!

  1. Hi Jan, wat ontzettend leuk om te horen! Dat doet me goed!:) Ook leuk om te horen dat jullie mijn blog gaan volgen. Ik verwacht morgen de Nederlandse versie gereed te hebben!:) Bedankt voor het lezen van het artikel en bedankt voor de leuke en positieve reactie!

 7. OP een vergadering van Nederlanders in Benidorm vraagt een Nederlands echtpaar uit Altea aan mij ik woon in Cadiz . Is het bij jullie ook zo koud in de winter. Ja ziet u er ligt een bergrug in zuid Spanje namelijk de Sierra Nevada met een hoogte van zon 3500 meter waar zelfs al eens wereld kampioen skiën is gehouden . En zo heeft men meer bergachtige gebieden in Spanje die naar gelang de wind hele koude dagen naar je overwinterings-verblijf kunnen brengen. Goed als je een maandje overwinterd zullen er vast ook wel een paar mooie warme dagen tussen zitten waar je toch nog gauw even een ander kleurtje op je huid krijgt. En de sterke verhalen thuis van het was over de 50 graden in de zomer . Voor de liefhebber de warmste dag in 2017 was ik meende van 43,2º C in een dorp nabij Cordoba . Deze temperaturen komen al helemaal niet voor op de Canarische Eilanden. Als je dus in een afgescheurd hoekje zit waar de temperatuur hoger oploopt zal je lichaam het niet lang volhouden- Vries je dus niet dood maar kook je dood. Spanje is gemiddeld in de zomer veel warmer dan Nederland maar gemiddeld in de winter kouder. Madrid heeft meestal vroeger en meer last van sneeuw dan Amsterdam.

  1. Hi Harm, mij ontgaat ook wat je reactie te maken heeft met het artikel. Toch bedankt voor het lezen en het plaatsen van een reactie:).

 8. Ik kijk er naar uit om de blog in het nederlands te lezen want mijn engels is niet zo goed.Ik vind er veel van waar wat ze schrijft vooral voor jonge mensen zonder kinderen,als die er zijn is het denk ik allemaal een stuk moeilijker.Bij ons gaat het nu over de kleinkinderen.Als ik langer als 3 weken weg ben begint het gemis en na 6 wekrn wil ik naar huis.Mijn man heeft daar en pak minder last van wat wel tot discussies lijdt.Als er geen kleinkinderen waren zouden wij niet veel meer in Belgie zijn alleen al voor her weer.

  1. Hi Rita, leuk om te horen dat je er naar uitkijkt om mijn blog in het Nederlands te lezen. Ik verwacht dit morgen gereed te hebben!:)
   Ik heb dit artikel vanuit eigen perspectief geschreven en heb zelf nog geen kinderen, dus het kan wel kloppen dat dit vooral voor jongere mensen geldt. Ik ben ook bang dat het dan moeilijker gaat worden! In ieder geval bedankt voor het lezen van het artikel en bedankt voor je reactie:).

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken