Brandstofprijzen in Spanje bereiken vanwege Oekraïne-oorlog opnieuw recordhoogtes

Brandstofprijzen in Spanje bereiken vanwege Oekraïne-oorlog opnieuw recordhoogtes
Beeld: 123rf

Brandstofprijzen in Spanje bereiken vanwege Oekraïne-oorlog opnieuw recordhoogtes

MADRID – Terwijl de brandstofprijzen in Spanje eigenlijk al weken of maanden aan het stijgen zijn, zorgt de Oekraïne-oorlog niet bepaald dat de prijzen dalen in de Europese Unie. Sterker nog, voor zowel de benzine als de diesel zijn opnieuw alle records wat betreft de prijs per liter verbroken, zo is af te lezen van de Weekly Oil Bulletin van de Europese Unie.

De afgelopen week zijn de brandstofprijzen opnieuw gestegen in Spanje volgens de Weekly Oil Bulletin van de Europese Unie. Wat betreft de benzineprijs is deze 25,2% hoger dan vorig jaar en is dat 28,4% bij de dieselprijs. Gemiddeld kost in Spanje een liter benzine (gasolina) op dit moment 1,608 euro. In het geval van diesel (gasóleo) betaalt men nu 1,496 euro per liter.

Met deze prijzen kost het vullen van een 55-liter tank benzine kost op dit moment 88,44 euro wat 17,90 euro meer is dan dezelfde week in 2021. Het vullen van een 55-liter tank diesel kost nu 82,28 euro wat 18,20 euro meer is dan dezelfde week in 2021.

Dit zijn gemiddelde prijzen die in de Spaanse regio’s, provincies en gemeenten anders kunnen zijn. Wil je de goedkoopste brandstofprijzen in jouw omgeving weten, kijk dan HIER (op de computer) of HIER (op de smartphone) op de website van het Ministerie van Ecologische Transitie en de Demografische Uitdaging voor de actuele brandstofprijzen bij jou in de buurt in Spanje. 

Met deze prijsstijgingen is de brandstof in Spanje nog steeds goedkoper dan het gemiddelde in de EU en de eurozone. De gemiddelde literprijs voor Eurosuper 95 is in de EU 1,750 euro en in de eurozone 1,830 euro. De gemiddelde literprijs voor diesel in de EU is 1,631 euro en in de eurozone 1,683 euro.

Het oude benzineprijs record van 3 september 2012 met 1,522 euro/liter werd op 3 februari 2022 verbroken met 1,538 euro/liter maar daar komt een nieuw record bij, 1,608 euro/liter benzine op 4 maart 2022. Het oude record van de dieselprijs van 3 september 2012 van 1,445 euro/liter is nu ook verbroken met 1,496 euro/liter.

Het lagere niveau van de definitieve brandstofprijzen in Spanje ten opzichte van de omringende landen is te wijten aan het feit dat Spanje ondanks btw-verhogingen, hogere belastingen en biodiesel heffingen in het algemeen nog steeds een lagere fiscale druk heeft dan het gemiddelde in de Europese Unie.

Ondanks de prijsstijging voor benzine in Spanje naar 1,608 euro, is een liter ‘gasolina’ volgens de Weekly Oil Bulletin nog steeds 0,49 euro goedkoper dan in Nederland waar dat 2,099 euro is en volgens UnitedConsumers die de benzineprijs op 2,279 euro plaatst zelfs 0,67 euro goedkoper. Volgens de Weekly Oil Bulletin is de benzineprijs in Spanje 0,13 euro lager dan in België waar dat 1,734 euro is terwijl op deze website geschreven wordt over 1,825 euro waardoor Spanje 0,22 euro goedkoper is.

SpanjeNederlandBelgiëFrankrijk
Benzine 951,6082,0991,7341,813
Diesel1,4961,7881,7831,741
NOTA: Nederland heeft traditiegetrouw de hoogste benzineprijzen van de EU

Het lagere niveau van de definitieve brandstofprijzen in Spanje ten opzichte van de omringende landen is te wijten aan het feit dat Spanje ondanks btw-verhogingen, hogere belastingen en biodiesel heffingen in het algemeen nog steeds een lagere fiscale druk heeft dan het gemiddelde in de Europese Unie.

NOTA: Het gaat hier om gemiddelde prijzen in Spanje zoals vermeld in de Weekly Oil Bulletin . Bij het tankstation in Spanje zijn de prijzen meestal anders want dit hangt er helemaal vanaf waar men tankt, in welke regio, stad of op welk eiland (Canarische Eilanden zijn doorgaans goedkoper).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.