Mercadona en andere supermarktketens beperken de verkoop van zonnebloemolie in Spanje

Mercadona en andere supermarktketens beperken de verkoop van zonnebloemolie in Spanje
Beeld: Canva

Mercadona en andere supermarktketens beperken de verkoop van zonnebloemolie in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De gevolgen van de oorlog in Oekraïne zijn nu ook te merken in de supermarkten in Spanje. Mercadona, Eroski en Carrefour zijn samen met andere supermarktketens begonnen de verkoop van zonnebloemolie aan ban te leggen om tekorten te voorkomen. Een vierde deel van de zonnebloemolie komt uit Oekraïne.

Volgens de supermarktketens is er absoluut geen reden tot paniek en is er geen gebrek aan zonnebloemolie. Daarom roept men op tot kalmte om het hamsteren van ‘aceite de girasol’ te voorkomen. Het aan de ban leggen van de verkoop heeft meer te maken met de voorraden die de distributiecentra hebben en niet aan een gebrek van zonnebloemolie.

Diverse supermarktketens waaronder de Mercadona hebben de afgelopen dagen gemerkt dat door klanten grote hoeveelheden zonnebloemolie wordt ingekocht als reactie op het nieuws in de Spaanse media dat er een tekort kan komen aan het in Spanje veel gebruikte product.

Om lege schappen te voorkomen, hebben de supermarktketens besloten om de verkoop aan ban te leggen, uit eigen zeggen dus niet vanwege een gebrek van zonnebloemolie maar meer vanwege problemen bij de distributiecentra. Sinds afgelopen vrijdag zijn in verschillende supermarktketens posters te zien die informeren over de beperking van de verkoop van zonnebloemolie. In deze winkels mag je meestal maar vijf liter of slechts één fles ‘aceite de girasol’ per persoon kopen.

Volgens ICEX komt een kwart van de import in Spanje van zonnebloemolie en zaden uit Oekraïne. Geconfronteerd met de oorlogssituatie vrezen consumenten tekorten of hogere prijzen, wat volgens de distributeurs de aanleiding was voor hun aankopen in de afgelopen dagen.

Deze gebeurtenis doet enigszins denken aan die tijdens de noodtoestand en thuisblijfplicht in het voorjaar van 2020. Eerst waren er panieksituaties in supermarkten, met massa’s klanten die grote hoeveelheden voedsel kochten. Later waren er leveringsproblemen in bepaalde producten, zoals toiletpapier, als gevolg van de lage voorraden.

Ga naar de inhoud