Spaanse journalist in Polen aangehouden op verdenking van spionage voor Rusland

Spaanse journalist in Polen aangehouden op verdenking van spionage voor Rusland
Beeld: @PabVis / twitter

Spaanse journalist in Polen aangehouden op verdenking van spionage voor Rusland

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse journalist Pablo Gonzalez is in Polen aangehouden op verdenking van spionage voor Rusland. De bevestiging liet vier dagen na zijn arrestatie in de nacht van 27 op 28 februari op zich wachten maar de Poolse autoriteiten menen dat de Spanjaard een spion is voor Rusland.

Volgens de advocaat van de Spaanse journalist, verblijft Pablo Gonzalez op dit moment in de Rzeszow gevangenis totdat er besloten wordt wat er met hem gedaan wordt. De Spanjaard kan een gevangenisstraf opgelegd krijgen van 10 jaar.

De Spaanse journalist werd aan de Pools-Oekraïense grens gearresteerd op verdenking van spionage voor de Russische militaire inlichtingendienst GRU, zo meldt het Poolse Agentschap voor de Binnenlandse Veiligheid ABW. Pablo Gonzalez heeft weliswaar een Spaanse nationaliteit maar hij is van Russische afkomst. In Spanje werkte hij onder andere voor de krant Público en voor de tv-zender La Sexta.

De Spanjaard werd in de nacht van 27 op 28 februari gearresteerd in de Poolse stad Przemyśl op de grens tussen Polen en Oekraïne. Volgens ABW bereidde de Spanjaard zich voor om naar Oekraïne te gaan. Op het moment van zijn arrestatie had hij twee paspoorten op zak en Russische bankkaarten op twee verschillende namen.

Pablo Gonzalez heeft als advocaat Gonzalo Boye ingeschakeld, bekend van onder andere de naar België gevluchte voormalige Catalaanse regiopremier Carles Puigdemont. Volgens zijn advocaat is Gonzalez gearresteerd omdat hij zijn baan deed, het delen van het nieuws, en zijn er geen bewijzen dat zijn cliënt een Russische spion is. Pablo Gonzalez werd begin februari ook al gearresteerd in Kiev in Oekraïne maar werd later weer vrijgelaten.

Ga naar de inhoud