10x wetenswaardigheden over de Spaanse kentekenplaten

10x wetenswaardigheden over de Spaanse kentekenplaten
Beeld: 123rf

10x wetenswaardigheden over de Spaanse kentekenplaten

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Ondanks dat we gewend zijn om ze vaak te zien, bevatten kentekenplaten van auto’s verborgen informatie. Ook in Spanje is dat het geval zoals verboden letters en vervloekte nummers. In dit artikel beschrijven we 10x wetenswaardigheden over de kentekenplaten in Spanje.

Om met een auto op openbare wegen te mogen rijden, is registratie verplicht. Dit wordt gedaan door een unieke combinatie van letters en cijfers op metalen platen te graveren en deze aan de voor- en achterkant van de auto te bevestigen, de bekende kentekenplaten of nummerborden (matricules de coche). Deze registratie moet echter aan de voorwaarden en regelgeving van de Spaanse Verkeersdienst DGT voldoen om geldig te zijn.

Er zijn bepaalde richtlijnen voor kentekenplaten, waaronder het vermijden van bepaalde letters en nummers. In Spanje is het de verantwoordelijkheid van de Spaanse Verkeersdienst of Directie Wegverkeer (DGT) om kentekenplaten toe te wijzen aan elk voertuig. In tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar bestuurders hun kentekenplaat kunnen personaliseren, kiest en betaalt de bestuurder in Spanje niet voor een kentekenplaat.

Geschiedenis van kentekenplaten

De registratie van voertuigen begon in Spanje op 17 september 1900 toen, volgens gegevens van de DGT, de regelgeving voor het eerst het registreren van auto’s verplicht stelde. In feite werd op 31 oktober 1900 de eerste auto in Spanje geregistreerd op de Balearen: “een Clement met een Dion Bouton-motor van twee paardenkracht en 130 kilogram gewicht”.

Drie veranderingen van kentekenplaten

Voordat we de kentekenplaten kennen die Spanje nu heeft, waren er twee andere formaten. Het provinciale numerieke systeem was van kracht van 1900 tot 1971 en bestond uit één letter (die de provincie van registratie aangaf) en zes cijfers. En het provinciale alfanumerieke systeem, dat van kracht was van 1971 tot 2000 en het aantal mogelijke combinaties vermenigvuldigde, door vier cijfers, twee letters en de provincieletter toe te voegen.

Kentekenplaten EU-stijl

Sinds 2000 is er in de Europese Unie een kenteken registratiesysteem ingevoerd, waarbij een blauwe strook met het EU-symbool aan de linkerkant van de kentekenplaat wordt geplaatst. Aan de rechterkant van de blauwe strook staat de letter E, gevolgd door een identificatienummer van het land waar het voertuig is geregistreerd. In het geval van Spanje is dit nummer “14” en wordt voorafgegaan door de letter “E”. Daarna volgen nog vier cijfers en drie letters.

Verboden letters

In het jaar 2000 werden bepaalde letters en nummers uitgesloten vanwege mogelijke misverstanden of aanstootgevende woorden. De letters Ñ en Q werden verboden, evenals sommige klinkers om aanstootgevende combinaties te voorkomen. Ook afkortingen met een bepaalde betekenis, zoals ANO, PIS… of eigen namen zoals EVA of ANA werden uitgesloten. De letters LL en CH worden ook niet gebruikt, waardoor er in totaal 9 letters van het alfabet zijn uitgesloten: A, CH, E, I, LL, Ñ, O, Q en U.

Vervloekte nummers

Op kentekenplaten zijn nummers mogelijk van 0000 tot 9999. Sommige nummers zijn echter niet populair onder bestuurders, zoals 69 (vanwege de seksuele connotatie), 666 (vanwege de associatie met de duivel) en 13 (vanwege het nummer van ‘ongeluk’).

Combinatie nummers

De eerste vier cijfers van de kentekenplaat bieden mogelijkheden voor in totaal 80 miljoen verschillende combinaties. Beginnend bij 0000 en eindigend bij 9999, zijn er 10.000 verschillende combinaties met deze viercijferige nummers. Hierdoor hoeft het systeem pas over 40 jaar te worden gewijzigd.

Veranderingen in ontwerp

In de loop der jaren zijn er verschillende wijzigingen aangebracht in het ontwerp van de Spaanse kentekenplaten. Zo werd bijvoorbeeld in 2010 de Spaanse vlag bovenaan de kentekenplaat verwijderd en werd in 2019 een nieuw ontwerp met een moderner lettertype geïntroduceerd.

Evolutie van het materiaal

De materialen van de eerste Spaanse kentekenplaten waren van metaal met daarop de cijfers geplakt. Later werden de platen van aluminium gemaakt vanwege de eenvoud van het reliëf van de nummers. In 2012 werden de platen van acryl geïntroduceerd.

Speciale kentekenplaten

Er zijn speciale kentekenplaten voor officiële en tijdelijke voertuigen (zoals de groene kentekenplaten voor diplomatieke auto’s of de blauwe kentekenplaten voor VTC’s en taxi’s). Daarnaast zijn er ook andere opvallende en speciale kentekenplaten, zoals die bestemd zijn voor historische voertuigen.

Het belang van het opnieuw registreren

Als het kenteken van een voertuig een oud formaat heeft of afkortingen heeft die verschillen van die van de provincie van herkomst, is het toegestaan ​​om het opnieuw te registreren. Met andere woorden, het is nodig om een auto opnieuw te registreren wanneer deze van provincie verandert (bijvoorbeeld bij de aankoop van een tweedehandsauto) of als het een auto betreft die uit het buitenland komt.

Ga naar de inhoud