Barcelona beboet groepen groter dan 20 toeristen in het historisch centrum

Barcelona beboet groepen groter dan 20 toeristen in het historisch centrum
Beeld: 123rf

Barcelona beboet groepen groter dan 20 toeristen in het historisch centrum

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De gemeente Barcelona heeft besloten dat groepen toeristen die bestaan uit meer dan 20 personen en die zich in het oude centrum van de stad bevinden beboet moeten worden. Daarnaast zullen ook boetes uitgedeeld worden voor groepen die zich niet houden aan de ingestelde grootte voor bepaalde pleinen en straten in de wijk. Afgelopen woensdag is de wet die nodig was voor het uitschrijven van deze boetes aangenomen. 

20 civiele agenten controleren vanaf deze week wat de activiteit is van de groepen die door een gids geleid worden. In eerste instantie zullen ze de gidsen informeren over de inhoud van de nieuwe wet. In tweede instantie zullen de civiele agenten de stadswacht informeren van eventuele overtredingen. Uiteindelijk zal het de politie zijn die de boetes ‘op heterdaad’ kan uitschrijven als ze een gids met een te grote groep tegenkomen. 

De wethouder heeft de pers gemeld dat de reden van de nieuwe wet is dat massatoerisme op bepaalde plekken voorkomen moet worden. Hij vindt ook dat de gidsen genoeg marge hebben om zich aan te passen aan de nieuwe wet. 

“Het historisch centrum van de stad heeft behoefte aan minder toeristen. We hebben veel last van massatoerisme en in verschillende periodes van het jaar is het erg invasief voor de bewoners van ‘el Gòtic’ en ‘el Casc Antic’ of ‘La Ribera” volgens de wethouder. 

Daarnaast wordt ook verantwoordelijkheid vanuit de toeristen zelf gevraagd. Het is de bedoeling dat iedereen de straten op een normale manier behandelt en dat er geen opstoppingen op straten of toegangen tot pleinen ontstaan. 

De gemeente vraagt ook aan de gidsen om de uitleg kort te houden op dagen waarop veel toeristen in de stad zijn en om geen luidsprekers te gebruiken. Een eerste boete kan oplopen tot 1.500 euro en bij een tweede overtreding kan dit zelfs 3.000 worden.

Ga naar de inhoud