Pasgetrouwd stel, gasten en personeel twee dagen opgesloten in kuuroord Pyreneeën om lawinegevaar

Pasgetrouwd stel, gasten en personeel twee dagen opgesloten in kuuroord Pyreneeën om lawinegevaar
Beeld: @laneucat / X

Pasgetrouwd stel, gasten en personeel twee dagen opgesloten in kuuroord Pyreneeën om lawinegevaar

Alles leek idyllisch voor de viering van een intieme bruiloft in het kuuroord Panticosa in de Pyreneeën afgelopen zaterdag. De vers gevallen sneeuw maakte deze hoek van de Valle de Tena een droomlocatie voor de viering. Wat het pasgetrouwd stel en gasten niet hadden verwacht, is dat twee uur na de plechtigheid de enige toegangsweg naar het kuuroord zou worden afgesloten vanwege het risico op lawines, waardoor ze tot nader order vastgehouden werden. De weg werd uiteindelijk maandavond heropend nadat ze 50 uur vast zaten in het kuuroord.

Panticosa is een kleine gemeente in de Spaanse Pyreneeën, gelegen in de provincie Huesca in de regio Aragón. Het is een populaire toeristische bestemming, vooral bekend om zijn kuuroord en de skigebieden. De hoofdattractie is het Balneario de Panticosa, een kuuroord met thermale bronnen waar gasten kunnen genieten van verschillende behandelingen en wellnessactiviteiten. 

Rond 13 uur zaterdagmiddag werd medegedeeld dat de enige toegangsweg gesloten zou worden. Enkele genodigden besloten daarop het feest te verlaten, maar het overgrote merendeel bleef in het kuuroord omdat het feest al was begonnen en betaald was voor het eten. Men ging ervan uit dat later die zaterdag de weg wel weer open zou gaan, iets wat dus pas twee dagen later op maandagavond gebeurde. In totaal zaten 51 bruiloftsgasten inclusief het pasgetrouwd stel en 59 werknemers vast door de hevige sneeuwval en lawinegevaar.

De enige toegangsweg is de A-2606, een smalle kronkelende weg die door de valleien en bergpassen loopt. Deze weg is in de wintermaanden kwetsbaar voor sneeuwval en lawinegevaar. Deze smalle weg wordt in de winter vaak afgesloten voor het verkeer waarbij dus niemand naar het kuuroord kan rijden, maar aanwezigen kunnen dit ook niet verlaten. In andere jaren werden gasten wel eens met helikopters opgehaald, maar dat was nu niet mogelijk.

Het lawinegevaar in de Pyreneeën is een serieus probleem tijdens de wintermaanden. De combinatie van zware sneeuwval, steile hellingen en temperatuurschommelingen creëert ideale omstandigheden voor lawines.

De hevige sneeuwval het afgelopen weekend in de Pyreneeën was de hoofdoorzaak van de problemen in Panticosa. De Pyreneeën zijn bekend om hun zware sneeuwval in de winter. Sneeuwbuien kunnen meerdere dagen aanhouden en grote hoeveelheden sneeuw achterlaten. Plaatselijk kan er meer dan een meter sneeuw vallen in een korte periode.

Ga naar de inhoud