Een op de vier Europeanen reist naar Spanje in 2024 met deze tendensen

Een op de vier Europeanen reist naar Spanje in 2024 met deze tendensen
Beeld: via canva.com

Een op de vier Europeanen reist naar Spanje in 2024 met deze tendensen

Spanje blijft een enorm populaire bestemming voor Europese reizigers. Volgens een recent onderzoek van Accor Hotels plant één op de vier Europese reizigers een bezoek aan Spanje in 2024. Dit worden volgens experts enkele belangrijke tendensen en verwachtingen rond het reizen naar Spanje komend jaar.

Het aantal vrijetijdsreizen naar het buitenland dat Europeanen van plan zijn te maken, is iets hoger dan vorig jaar. Steeds flexibelere werkmodellen en ondernemers die hun werknemers meer vrijheid gunnen, zorgen ervoor dat 1 op de 5 Europese reizigers verwacht in 2024 minstens één reis te maken.

Niet alleen vrijetijdsreizen, maar ook zakenreizen naar het buitenland zullen flink toenemen. Doordat bedrijven hun werknemers meer flexibiliteit en vrijheid geven, verwacht 1 op de 5 Europese reizigers dit jaar minstens één ‘bleisure’ reis te maken, waarbij zaken en vrije tijd gecombineerd worden.

Zuid-Europese bestemmingen, en Spanje in het bijzonder, blijven favoriet bij Europese reizigers. Maar liefst 23% is van plan Spanje te bezoeken, gevolgd door Italië (18%), Frankrijk (16%), Portugal en Griekenland(13%).

Zeven op de tien reizigers (71%) zeggen dat duurzaamheid een belangrijke factor is in hun reisbeslissingen. Vooral Italiaanse reizigers scoren hoog op klimaatbewustzijn (82%), gevolgd door Spanjaarden (78%) en Polen (77%).

Driekwart (77%) van de ondervraagde reizigers zegt dat klimaatzorgen hun reisgedrag daadwerkelijk zullen beïnvloeden. Concreet denken ze eraan minder frequent te reizen (11%), minder te vliegen (14%) en actief op zoek te gaan naar duurzame accommodaties (10%).

Ondanks de goede voornemens erkennen reizigers dat er obstakels zijn die hen belemmeren duurzame reisbeslissingen te nemen. De grootste uitdagingen zijn de hogere prijzen (38%) en een gebrek aan informatie (23%).

Klimaatverandering draagt er deels toe bij dat het hoogseizoen langer duurt dan vroeger. Doordat de zomers heter worden, blijven toeristen langer weg op zoek naar verkoeling. Steeds meer mensen boeken ook hun zomervakanties nu al, maar ook nazomer en najaar worden populairder. Zo spreiden de boekingen zich meer uit over het jaar. Doordat annuleringen en omboekingen soepeler verlopen, durven mensen nu ook verder op voorhand te boeken. Ze weten dat ze hun reis nog kunnen aanpassen als dat nodig blijkt.

Hotels blijven de meest gewilde accommodatie voor vakanties in Spanje. Reizigers verkiezen het comfort en de luxe boven goedkopere opties als hostels en appartementen. Steeds meer hotels bieden all-inclusive formules aan, waarbij maaltijden, drankjes en activiteiten inbegrepen zijn in de prijs. Dat neemt financiële zorgen weg tijdens de vakantie.

Ook op hotelgebied groeit de vraag naar duurzame opties. Energiezuinige hotels met zonnepanelen, lokale producten en recyclage scoren steeds beter. Reizigers zijn bereid daar iets meer voor te betalen.

Ga naar de inhoud