Noodtoestand vanwege kritieke droogte in de Marina Alta streek

Noodtoestand vanwege kritieke droogte in de Marina Alta streek
Beeld: via canva.com & X

Noodtoestand vanwege kritieke droogte in de Marina Alta streek

In de regio Marina Alta in Valencia is dinsdag de noodsituatie (situación de emergencía) uitgeroepen vanwege de ernstige droogte. Deze kritieke waterschaarste vormt een grote uitdaging voor de lokale gemeenschappen, waarbij diverse maatregelen zijn genomen. Tot nu toe waren er alleen maatregelen in de autonome regio’s Catalonië en Andalusië.

De Marina Alta, gelegen aan de Costa Blanca, is een gebied dat bekend staat om zijn prachtige kustlijnen, pittoreske dorpjes en rijke culturele erfgoed. Helaas dreigen dit idyllische landschap en de inwoners van dit gebied nu geteisterd te worden door de gevolgen van aanhoudende droogte. Toch vreest men niet voor watergebrek voor de inwoners en bezoekers van de streek.

De cijfers spreken echter boekdelen: het waterreservoir van de Marina Alta staat op een kritiek laag niveau, waardoor de levering van drinkwater, landbouw en andere essentiële diensten ernstig in gevaar komt. Volgens de Confederación Hidrográfica del Júcar (CHJ), het orgaan dat verantwoordelijk is voor het waterbeheer in het gebied, is de situatie zo ernstig dat er maatregelen moeten worden genomen om te voorkomen dat de gevolgen verder escaleren, hieronder vallen onder andere:

  • Beperkingen op het gebruik van water voor irrigatie en recreatieve doeleinden
  • Bewustmakingscampagnes om huishoudens aan te moedigen water te besparen
  • Investeringen in infrastructuur voor waterzuivering en -hergebruik

Hoewel deze maatregelen op korte termijn enige verlichting kunnen bieden, blijft de langetermijnuitdaging bestaan. Het is essentieel dat er duurzame oplossingen worden gevonden om de druk op de watervoorraden te verlichten en de gevolgen van toekomstige droogteperioden te beperken.

Naast de Marina Alta in de provincie Alicante, hebben ook de streken Palancia-Los Valles en Cenia-Maestrazgo in de provincie Castellón een rode kleur en dus noodtoestand gekregen vanwege de waterschaarste. Op de onderstaande kaart zijn ook gele kleuren (prealerta) te zien in de streken Mijares-Plana de Castellón in de provincie Castellón en Serpis, Marina Baja en Vinalopó-Alacantí in de provincie Alicante. In de provincie Valencia staat voorlopig alles nog op de groene kleur.

Ga naar de inhoud